Pääkirjoitus

Hyveet kunniaan

Pääkirjoitus.

Minä olen totuus. Näin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei tiettävästi ole sanonut, vaikka epäilemättä hän sitä tarkoittaa. Hän on ottanut oikeuden määritellä, mikä on totta.

Hän tekee sen päälauseilla, korkeintaan twiiteillä.

Trump käy omien sanojensa mukaan sotaa median kanssa. Hän on leimannut toimittajat epärehellisiksi ihmisiksi.

Maailman vaikutusvaltaisimman tehtävän hoitajalle tosiasiat ovat esteitä, joiden ohi voi luikerrella, jos oman asian edistäminen sitä vaatii.

Eikä Trump ole yksin. Totuudenvastaisuus voi hyvin eri puolilla maailmaa, meilläkin. Internetin rajattomuus mahdollistaa myös totuuden rajojen hämärtämisen.

Journalismille totuuden muovailu merkitsee suurta haastetta. Velvollisuus pyrkiä totuudelliseen tiedonvälitykseen on journalismin ammattietiikan keskeisiä periaatteita. Siitä ei sovi tinkiä.

Yleisöllä on oikeus saada oikeita ja olennaisia tietoja ympäröivästä maailmasta ja journalistin velvollisuus on tuottaa niitä.

Kesällä eläkkeelle jäänyt Yleisradion toimittaja Vesa Toijonen kiteytti Ylen verkkosivuilla 21. kesäkuuta julkaistussa haastattelussa oman työnsä lähtökohdat ajatuksia herättävästi: Some-aikakaudellakin on oltava läsnä ja etsittävä totuutta. On mentävä sinne, missä tapahtuu.

Niin yksinkertaista, ja niin vaikeaa. Toijonen uskoo, että tieto lisää ymmärrystä ja poistaa turhia pelkoja. ”Tieto auttaa ymmärtämään, että ihmiset oikeasti pakenevat henkensä edestä, eivät vain meidän kiusaksemme”, hän sanoo.

Lukuisia koskettavia dokumentteja ja reportaaseja tehnyt Toijonen miettii haastattelussa myös hyvän journalismin olemusta. Se on rehellistä, totuudenmukaista, siinä ovat faktat kohdallaan ja se on hyvin tehtyä. ”Se lisää tietoa, silläkin uhalla että se lisää tuskaa.”

Maailma on esitettävä todellisena, vaikka tänä päivänä on yhä helpompaa sulkeutua omaan kuplaan todellisuuden ulkopuolelle. Journalistin työltä murenee pohja ja oikeutus, jos hän sukkuloi vain valikoitujen faktojen keskellä.

Siksi on tärkeää, että ammatin perinteiset hyveet ovat kunniassa. Tiedonhankinta ja tietojen varmentaminen – faktojen tarkistaminen – ovat loputonta perustyötä, jonka varaan koko toiminnan uskottavuus rakentuu.

Tieto on myös arvioitava ja esitettävä tavalla, joka puhuttelee yleisöä. Sille on haettava muoto, joka nostaa sen esille yhä voimistuvassa informaation tulvassa.