Liitto

Liitto aloitti keskustelut freetyön ehdoista – ”Työtä riittää vielä moniksi vuosiksi”

Journalistiliiton itsensätyöllistäjien neuvottelukunta keskusteli tiistaina 5. maaliskuuta kirjakustantajien edustajien kanssa freekustannustoimittajien työehdoista, kuten vähimmäispalkkioista. Pyöreän pöydän keskusteluun osallistuivat kustantajien edustajat Gummeruksesta ja Sanomalta. Liitto on erikseen sopinut keskustelusta myös Siltalan kanssa.

Keskusteluissa osapuolet käyvät läpi ajatuksiaan. Kyse ei siis ole neuvotteluista, mutta keskustelut voivat johtaa sellaisiin.

Muutama viikko aiemmin liitto kävi vastaavan keskustelun freetyön ehdoista aikakauslehtien kustantajien kanssa. Kustantajista tähän tapaamiseen osallistui ainoastaan Sanoman edustaja.

Taustalla on EU-komission syksyllä 2022 tekemä linjaus, jonka mukaan itsensätyöllistäjien työehdoista on mahdollista sopia kollektiivisesti. Suomessa kilpailu- ja kuluttajavirasto vahvisti linjauksen syksyllä 2023.

Linjauksen mukaan ammattiliitot voivat siis nyt sopia freelancereiden työehdoista. Journalistiliitto on lähestynyt asiassa suoraan kustantajia, koska alan työnantajajärjestö Medialiitto on kieltäytynyt keskusteluista.

”Freepalkkiot ovat jääneet pahasti jälkeen työsuhteisista. Freen euro on tutkimuksemme mukaan 62 senttiä”, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo.

”Kollektiivinen neuvotteluoikeus voi olla heidän tilanteeseensa radikaali parannus.”


Journalistiliitto aloittaa kevään aikana neuvottelut myös Ylelle yksinyrittäjinä työskentelevien freelancereiden työehdoista. Ylen kanssa alustavat pyöreän pöydän keskustelut on tarkoitus ohittaa.

”Ylen tilanne on yksinkertaisempi. Heidän kanssaan näytämme pääsevän suoraan neuvotteluihin”, Savolainen sanoo.

Kollektiivinen sopiminen on Savolaisen mukaan liitolle erittäin tärkeä tavoite.

”Jos neuvottelut eivät lähde etenemään, on mahdollista, että freetyöehdot tuodaan myös seuraavan tes-kierroksen neuvottelupöytään.”

Savolaisen mukaan on kiinnostava kysymys, olisivatko freelancereiden työtaistelutoimet mahdollisia.

Journalistiliitto pääsi jo huhtikuussa 2023 sopuun av-kääntäjien työehdoista. Historialliseen työehtosopimukseen sisällytettiin yksinyrittäjien vähimmäispalkkiot.

Koko freekentän työehtojen nopeaa parannusta Savolainen ei silti lupaile.

”Olemme pitkän tien alussa.”

Kuinka pitkän?

”Todennäköisesti todella pitkän. Työtä riittää vielä moniksi vuosiksi.”

Journalisti pyysi haastattelua myös pyöreän pöydän keskusteluista kieltäytyneiltä A-lehdiltä, Alma Talentilta, Otavamedialta ja Fokus Medialta. Yhtiöt eivät halunneet kommentoida asiaa, eikä myöskään keskusteluihin osallistunut Sanoman edustaja.