Liitto

Ryhmäseksiä Saksanmaalla

Sosialidemokraattinen saksalaissäätiö Friedrich-Ebert-Stiftung kutsui vuonna 1971 viimein Suomen Sanomalehtimiesten liiton (nyk. Journalistiliitto) kuusihenkisen valtuuskunnan tutustumaan Länsi-Saksan talouteen.

”Niinpä sonnustettiin valtuuskunta, joka heti alkuun sai nimen Gruppen Sex eli ryhmäseksi”, pilaili Tuula Antikainen Sanomalehtimiehessä. Sanaleikki oli niin hupaisa, että kirjoittaja herkutteli sillä tekstissään tämän tästä. Tekstin otsikko kuului Ryhmäseksiä Saksanmaalla.

Pitkässä artikkelissa kerrotaan matkasta, mutta ei kuvailla Länsi-Saksan taloustilannetta lainkaan. Kirjoittaja selostaa sen sijaan perinpohjaisesti kahden viikon matkan muita edesottamuksia. Toimittajia kyyditään ympäri Saksanmaata. He istuvat oopperassa, katselevat olympiarakennelmia sekä nauttivat ”virtaavasta viinistä ja kuohuvasta oluesta”.

Huomattava osa tekstistä on omistettu joukon humoristin, Kyöstin, sutkauksille. Seurue näkee Pähkinänsärkijä-baletin, ja lopussa annetaan aplodeja ja kapellimestari saapuu kumartamaan. Minkäs osan tuo frakkipukuinen oikein tanssi, veistelee Kyösti.

Ainoastaan yksi matkalaisista, Pelle, jaksoi loppuun saakka kiinnostua talousihmeestä. Antikaisen mukaan Pelle oli ”saada murhanhimoiset kollegansa kimppuunsa. Joku kähisi: Jos kysyt vielä yhdenkään kysymyksen, niin sut ammutaan”.