Kuolleita

Tinkimätön ja ahkera journalisti

Toimittaja Hannu Toivonen 12. 1. 1955 Helsinki – 20. 8. 2023 Helsinki

Seurasta yli 30-vuotisen työuran jälkeen vuonna 2018 eläkkeelle jäänyt Hannu Toivonen kuoli elokuussa pitkäaikaiseen sairauteen.
Hannu oli parhaimmillaan reportterina, kun hän uutisoi lukijoille merkittävistä poliittisista tapahtumista. Hannu liikkui aina siellä, missä tapahtui.
Itä-Euroopan mullistukset, Neuvostoliiton hajoaminen ja Viron toinen itsenäistyminen olivat erityisseurannassa. Jälkiseuranta jatkui vuosia myöhemminkin, mihin Hannulla olivat vankkana pohjana omakohtaiset kokemukset.
Hän karkasi sinnikkyyttä ja rohkeutta osoittaen 1980 hetkeksi Puolan salaisen poliisin varjostuksesta, kiipesi korkean verkkoaidan yli ja sai ensimmäisenä länsimaisena reportterina yksityishaastattelun Gdanskin telakan lakkojohtajalta Lech Wałęsalta. Hannu jäi tempauksestaan kiinni, sai karkotuksen Puolasta ja yhdeksän vuoden maahantulokiellon.
Kun panna päättyi, Hannu palasi haastattelemaan Wałęsaa, joka valittiin 1990 Puolan presidentiksi.
Samoin 1988 Hannu raportoi
Romanian kansannoususta, vaikka maan salainen poliisi Securitate seurasi ja painosti herkeämättä.
EU, Bryssel ja Strasbourg tulivat Hannulle tutuiksi. Hän teki suomalaismeppien työtä tunnetuksi.
Kuorolaulua harrastanut Hannu oli helposti lähestyttävä, huumorintajuinen ja luotettava kollega. Hän oli työnarkomaani, jolle toimittajan työ muuttui elämäntavaksi.

Kirjoittaja on Hannu Toivosen kollega ja ystävä.

Lue lisää aiheista: