Kuolleita

Suomen ensimmäinen ihmisoikeustoimittaja

Kulttuuritoimittaja Maila-Katriina Tuominen 14. 8. 1946 Ylöjärvi – 14. 9. 2023 Tampere

Aamulehden pitkäaikainen kulttuuritoimittaja ja kriitikko Maila-Katriina Tuominen kuoli Tampereella 14.  syyskuuta. Hän oli 77-vuotias. Hänen merkityksensä suomalaiselle journalismille oli mittaamaton, eikä se mahtunut kulttuurisivujen raameihin.

Maila-Katriina oli edelläkävijä: Jo 1990-luvun lopulla hän kehitti Aamulehteen Maahanmuuttajat-teemasivun, jolla käsiteltiin laajasti muun muassa ihmisoikeuksia ja rasismia. Hän työllisti sivun kirjoittajina maahanmuuttajajournalisteja. Tästä työstään Suomen ensimmäinen ihmisoikeustoimittaja sai Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon vuonna 2003. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon hän sai vuonna 2006.

Maila-Katriina Tuominen oli niin visuaalisesti kuin verbaalisesti räiskyvä, kiistatta suuri persoona – mutta ei sellaisella tavalla, joka veisi tilaa muilta. Hänellä oli aina aikaa kannustaa ja mentoroida meitä nuorempia kollegojaan.

Hänen syvin asiantuntemuksensa oli kuvataiteen alueella; hän myös luennoi vuosikymmenten ajan taidehistoriasta Tampereen yliopistossa. Silti hän oli yhtä suvereeni kirjoittaessaan toisesta suuresta rakkaudestaan, kirjallisuudesta.

Johanna Vehkoo

Kirjoittaja oli Tuomisen kollega Aamulehden kulttuuritoimituksessa 2003–2009.