Kuolleita

Rakastettu kuvajournalisti ja järjestöaktiivi

Kuvajournalisti Hanna-Kaisa Hämäläinen Mikkeli 16.3.1975-29.9.2023 Muurame/Kuopio

Muuramelainen kuvajournalisti Hanna-Kaisa ”Hansu” Hämäläinen kuoli Kuopion yliopistollisessa sairaalassa äkilliseen sairaskohtaukseen. Kuolinhetkellä hänen vierellään oli aviomies valokuvataiteilija Marko Hämäläinen.

Hanna-Kaisa valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun, nykyisin Aalto-yliopiston, valokuvataiteen osastolta vuonna 2004. Hän työskenteli freelancevalokuvaajana yli 20 vuotta ja ehti saavuttaa urallaan paljon. Hänet palkittiin Suomen kuvajournalistit ry:n Kuvajournalismi-kilpailussa useasti, muun muassa vuonna 2021 Vuoden kuvajournalisti – ja Vuoden lehtikuva -palkinnoilla.

Hänet tunnettiin myös ahkerana journalismin puolustajana ja järjestöaktiivina, ja hänen panoksensa Suomen Journalistiliitossa tuntuu korvaamattomalta. Hän toimi Suomen freelance-journalistien puheenjohtaja vuodet 2014–2018 ja luotsasi tuolloin yhdistyksen läpi taloudellisesti vaikeiden vuosien. Journalistiliiton hallituksen jäsenenä ja toisena varapuheenjohtajana hän toimi vuodet 2018–2022, ja muun muassa johti tuolloin tulevaisuuslautakunnan toimintaa. Liittovaltuuston jäsen hän oli vuodet 2013–2018.

Lisäksi hän toimi Suomen Kuvajournalistien puheenjohtajana kahdesti.

Järjestötehtävissään Hanna-Kaisa edusti ja nosti esiin etenkin naisia, kuvajournalisteja ja freelancereita. Naiskuvajournalistien aseman esiinnostaminen oli hänelle erityisen tärkeä asia.

Hann-Kaisa osoitti omalla esimerkillään todeksi sen, että aito kiltteys voi olla hyve ja kulkea käsi kädessä osaamisen ja tehokkuuden kanssa. Hän kohtasi kaikki ihmiset loputtomalla lämmöllä ja empatialla – niin kuvattavat kuin kollegat, toimeksiantajat ja yhteistyökumppanit. Mikään tilanne tai kohtaaminen ei ollut hänelle toista merkittävämpi.

Tämä näkyi hänen valokuvissaan ja hänen elämässään muutenkin. Aivan, kuin hän olisi nähnyt sydämellään, ja kuvaustilanteissa käyttänyt sydäntään tarkentimenaan.

Häntä jäävät kaipaamaan aviomies, veli perheineen, muut sukulaiset ja läheiset sekä laaja ystäväpiiri ja kollegat.

Lohtua tuo ajatus siitä, että Hanna-Kaisan päivät täyttyivät usein ilosta ja rakkaudesta. Hän rakasti juhlia ja hauskanpitoa, ja hän piti huolta ystävistään ja läheisistään.

Häneltä jää meille perinnöksi arvokasta viisautta ja valoa.

Kirjoittaja on SFJ:n puheenjohtaja ja Hanna-Kaisa Hämäläisen ystävä.