Journalisten

Terriern Tomo lyder kommandon på romani och katten Nappi har ett eget visitkort – träffa husdjuren som är en del av arbetsgemenskapen

Tomo, 3 år, borderterrier, Iso Numero 

”Tomo var 2,5 månader gammal då jag för första gången tog med den till kontoret. Efter det har Tomo varit med på jobbet några dagar i veckan, sådana dagar den annars skulle vara tvungen att vara ensam hemma hela eftermiddagen.

Tomo är social, hälsar på alla som dyker upp och sover om den inte har mycket att göra. I början trodde jag att hunden skulle fungera som en ’ice breaker’ och göra det lättare för okända att umgås men de flesta som besöker kontoret förhåller sig rätt neutralt till hunden. 

Tomo går helst till den del av kontoret där Iso Numeros försäljare kommer in för att hämta tidningar, dricka kaffe och sköta ärenden. Jag tror att det beror på att det finns sockersmulor på golvet. 

Hunden lyder också några kommandon på romani. Försäljarna tycker att det är jättelustigt. En annan sak som väcker munterhet är Tomos storlek. Särskilt de första åren frågade många försäljare varför den inte växer. De tycker att riktiga hundar är större.”  

Janne Hukka, vd, Iso Numero 

Tove, 5 månader, aprikosröd dvärgpudel, Fiskars Group 

”Jag tog med Tove till jobbet genast då hon var vaccinerad. I början var hon skrämd och försiktig men har fått mera självförtroende efter att ha lekt med de andra hundarna på jobbet. Nu är Tove jätteivrig varje gång hon kommer till kontoret. 

I Fiskars Groups nya kontor på Kägeludden i Esbo finns en husdjurshörna, ett separat utrymme dit anställda får ta med sina husdjur. För att skydda allergiska kolleger är hundarna och deras ägare anvisade en särskild hiss.  Husdjurshörnan är som ett vanligt kontor men specialanpassat för djur: med stora lättstädade golvytor, hundsängar och gemensamma vattenkoppar. I kontoret ryms tre hundar i taget och man bokar plats via intranätet. 

Att arbetsplatsen är hundvänlig stödde vårt beslut att skaffa hund. Det ger mer flexibilitet i den egna arbetsdagen. Husdjurshörnan har glasvägg till resten av kontoret. Kolleger kan komma och titta på djuren på andra sidan glaset eller hälsa på under en paus för att få krafsa en hund. Det har varit otroligt populärt. Jag har lärt känna nya kolleger från olika team och lärt känna dem på andra sätt än bara genom jobbet. 

Vi har ett vackert kontor med konst och design, vi har gym och massagehörna. Husdjurshörnan är en del av helheten som ökar anställdas välmående.” 

Sanna Hellstedt, extern kommunikationschef, Fiskars Group 

Sini, 9 år, borderterrier, Huomenta Suomi, MTV 

”När Huomenta Suomi började sändas från Akademiska bokhandeln 2017 fick jag frågan om jag vill vara sändningens meteorolog. Ja, svarade jag, men vad ska vi göra med hunden, kan jag ta med den? frågade jag. 

MTV tände på idén, svenska TV4 hade ju också haft en studiohund. Där och då inleddes Sinis jobb på MTV. I arbetet ingick att skapa en avslappnad stämning och att göra  morgonsändningen lite trevligare. 

Kvällssändningarna är för tunga för Sini men på morgnarna är hon alltid med om det är möjligt. Det underlättar livet för alla. När jag var sjukledig åkte Sini på jobb också utan mig.  

Att Sini är känd (med bland annat 12 000 följare på Instagram) gör det lättare för mig. Det är skönt att fokus är mer på hunden än på mig då vi träffar folk på stan och på promenader. 

Jobbet är viktigt för Sini. Hunden ser dem som jobbar på MTV som sin egen flock. MTV är Sinis revir så när det kommer andra hundar på besök måste hon hållas kopplad och mötet bör vara kontrollerat. Det blir annars lätt bråk när Sini ska visa vem som bestämmer här.” 

Pekka Pouta, meteorolog, Huomenta Suomi 

Vode, 2 år och Bobi, 6 år, labrador retrievers, Etelä-Suomen Media 

”Den största nyttan med att ha med hunden på jobbet är nog för hundens ägare. Det gör livet enklare att få ta med hunden överallt, till jobbet, när man hälsar på vänner eller reser. 

Jag har två labrador retrievers: Vode, som jag haft ända sedan den var valp och Bobi som kom till mig i år från en annan familj. Vode besöker redaktionen regelbundet och Bobi har nyligen gjort det för första gången. 

Jag jobbar främst i Mäntsälän Uutisets kontor. Vi är bara tre personer som jobbar där och det var okej för dem att hunden är med ibland. Chefen är en hundmänniska så där fick jag också grönt ljus.  

Ibland är jag tvungen att kolla vad hunden pysslar med på redaktionen men oftast vilar den.” 

Jesse Helminen, journalist, Etelä-Suomen Media 

Nappi, 14 år, katt, förlaget Reuna Publishing House 

”Katten Nappi har ett eget visitkort. Nappis titel är ”atmosfärdirektör” (ilmapiirijohtaja) och arbetsplatsen är bokhandeln Reunan kirjakauppa, som ligger i kulturhuset Wanha Rautakauppa i Myllykoski (Kouvola). 

Nappi är med på alla evenemang i bokhandeln: författarträffar, boklanseringar och konserter. Vårt förlag har kontor i samma hus och Nappi deltar ofta i våra möten. Den hoppar upp på bordet och tassar mellan eller på datorerna eller går från famn till famn. Den trivs särskilt hos vd:n och förlagsredaktören.  

Förlaget Reuna Publishing House grundades i fjol men har sina rötter i förlaget Reuna kustantamo. Nappis ägare är Tarja och Göran Tornaeus vilka driver bokhandeln och vilka drev förlaget tidigare.  

Många människor, särskilt barn, besöker bokhandeln bara för att hälsa på Nappi och för att träffa andra bybor. Nappi är social och vänlig. Den hälsar på kunderna och gör skäl för sin titel genom att skapa en bra stämning.” 

Johanna Hasu, förlagschef, Reuna Publishing House som har sitt huvudkontor i bokhandeln.  

Ben, 9 år, west highland white terrier, HJK 

”Att HJK avancerade till gruppspelet i Europaligan (Uefa Europa League) var fantastiskt. För personalen på HJK:s kontor innebar det ändå en kraftansträngning. Det kom personal från Uefa som strödde ut order och stressen inför den första hemmamatchen var enorm. 

Jag var stressad och mina kolleger var stressade och jag bestämde mig för att ta med Ben till jobbet. Jag kollade först att ingen var allergisk för hundar eller ställde sig negativt till idén men mottagandet var bara positivt. Jag tror att många fick lägre blodtryck efter att ha krafsat Ben ett tag. Han är dessutom tacksam att kelas med, efter tre sekunder ligger han på rygg och vill att man fortsätter. Oftast hänger Ben under mitt skrivbord och om jag går på möte så kommer han med. När Ben hör att kylskåpsdörren öppnas är han där i hopp om att få godsaker. 

När Ben kommer hem på eftermiddagen märker man att han varit på jobb. En vanlig dag på kontoret tar också på hundens krafter.  

Ibland får Ben också agera som en terapihund. En fotbollsspelares vardag kan vara tung, särskilt för den som är skadad och jobbar på gymmet då de andra är ute på gräset och lirar. Ibland tar vi en sväng via gymmet och hälsar på dem som har rehabiliteringsträning. 

Det skulle i princip vara lätt för mig att öppna dörren och släppa ut Ben på fotbollsplanen. Han skulle säkert gärna springa till målstolpen och markera den. Men planen är förstås helig och förbjudet område för Ben.” 

Pekka Mäntylä, informatör, HJK 

Napu, 11 år, American hairless terrier, Energiequelle 

”Napu är glad, nyfiken och gillar att vara med där det händer. Napu är med på jobbet så gott som varje dag och har varit det också på mina tidigare jobb.  När vi kommer till jobbet går den först runt och hälsar på alla, den gillar att slicka en på handen och att bli krafsad på ryggen. Sedan ligger den oftast under mitt skrivbord och vilar. 

Napu är en erfaren kontorshund och möteshund. Den har också deltagit i Journalistförbundets möten, då jag var aktiv i Norra Finlands journalisters verksamhet.

Det är lätt att minnas Napu om man en gång sett den. Få hundar använder kläder men eftersom Napu inte har något hår så har den nästan alltid tröja. Napu har över 20 stickade tröjor. Det är min mamma som stickar dem. Senast stickade hon en Käärijä-bolero åt Napu (kan ses på Napus Instagram-konto Napukoira).  

Att ha med Napu på jobbet gör att det är lättare att lära känna människor. Särskilt i officiella sammanhang har jag upplevt att Napu bidrar till att stämningen blir mer uppsluppen.  

Självklart måste man vara sensitiv för när det är okej att ha med hunden och när det inte är det. Man måste också ta i beaktande hundens behov: när den behöver vila, äta eller gå ut. Jag upplever ändå att Napu mår bättre då den går på jobb. Den har en mer aktiv dag och gillar att vara med människor.” 

Valtteri Törmänen, sakkunnig i kommunikation och samhällsrelationer, Energiequelle 

Meiko, 5 år, kishu inu, San Francisco Agency 

”På min förra arbetsplats fick Meiko titeln ’Chief Happiness Officer’. Vi jobbade med privata placerare och hade stundvis rätt svåra diskussioner. Meiko hälsade ibland på, lättade upp stämningen och var en mycket viktig del av arbetsgemenskapen.  

På min nuvarande arbetsplats är Meiko också välkommen. Jag har märkt att hunden bidrar till att tröskeln är lägre för obekanta att tala med varandra. En personlig fördel med att ha Meiko med på jobbet är att jag går ut och promenerar under arbetsdagen. 

Det är flera anställda som tar med sin hund till jobbet. Vi har en gemensam Slack-kanal – Paw Patrol. I den kommer vi överens om vems hund som är på kontoret vilken dag. Innan vi gjorde det hände en gång att det var tre hundar på kontoret samtidigt och då gick det onödigt vilt till. 

Meiko har också blivit castad till mediebilder. Ett japanskt företag ville att Meiko skulle vara med på företagets bilder – en japansk hundras gav mediebilderna värme. 

Meikos smeknamn är Her Royal Highness. Det säger kanske något om hennes status på jobbet.” 

Reetta Ilo, partner och vice vd, San Francisco Agency 

Kevin, 1,5 år, pudel, Finlands Journalistförbund 

”Kevin får hänga med till jobbet sådana dagar då jag inte har möten och då det inte ordnas evenemang eller andra tillställningar med många besökare på Journalistförbundet. Dels vet jag inte hur besökarna skulle förhålla sig till en hund och dels växer risken för att Kevin ska slinka in i någon av hissarna utan att jag märker det. En gång gick Kevin in i hissen men upptäcktes av Simon Huldén (chef för medlemstjänster).  

Kevin gillar att följa med vad kollegerna sysslar med. Han spanar på folk och väljer sedan någon han följer efter. Ger någon en godbit så har hen Kevin hack i häl resten av dagen. 

Mina kolleger har förhållit sig positivt till Kevin. Innan jag tog med honom första gången mejlade jag alla som jobbar i kontoret, också Journalistförbundets underhyresgäster, för att kolla om jag kunde ta med hunden. 

Kevin är också lätt att ha med. Han är social och ganska lugn även om han är ung. Jag tror att de flesta tycker det är trevligt med lite omväxling i arbetsdagen. Från mitt rum kan jag höra hur folk talar med Kevin, och ja, många talar bebisspråk med hunden och det är rätt kul.  

Om det skulle vara till en fördel att ha med en hund på kollektivavtalsförhandlingarna? Om stämningen är låst så varför inte? Men det skulle i så fall vara lämpligt bara på pauserna. En hund kunde bidra till att förhandlarna lär känna varandra bättre och det bidrar till bättre förhandlingar. Att man ser varandra som människor och inte bara som förhandlare.” 

Sanna Nikula, jurist, Finlands Journalistförbund 

Djur på jobbet?

Kolla med samtliga medarbetare om det är okej att ta med sig husdjur till jobbet.

Om ja, finns det spelregler man ska följa eller borde man göra upp sådana?

Besöker utomstående arbetsplatsen? Kan ett djur påverka deras möjlighet till besök?

Anpassa dagen enligt djurets behov och välmående.