Liitto

Palkankorotukset yhä jumissa, mutta neuvottelut saattavat nytkähtää eteenpäin

Neuvottelut monen Journalistiliiton jäsenen palkankorotuksista ovat yhä jumissa. Työntekijöitä edustava Journalistiliitto ja työnantajaa edustava Palvelualojen työnantajat Palta eivät ole päässeet sopimukseen elokuva- ja tv-tuotantojen eivätkä Ylen neuvotteluissa.

Elokuva- ja tv-alan palkoista piti sopia viime marraskuun loppuun mennessä. Palta kuitenkin kieltäytyi neuvottelemasta niistä, kertoo Journalistiliiton työehtoasiantuntija Marika Väisänen.

Sen sijaan Palta halusi keskustella esimerkiksi työehtojen heikentämisestä. Sen tavoitteena on huonontaa muun muassa jaksotyöhön sekä yötyön ja matka-ajan korvauksiin liittyviä työehtoja.

”Viime vuonna päätimme yhdessä, että tänä vuonna neuvotellaan vain palkoista. Nyt työnantajalle ei käykään pelkkä palkoista sopiminen”, Väisänen kertoo.

Journalistiliitto on kuitenkin suostunut neuvottelemaan tv- ja elokuvatuotantojen työehdoista. Tavoite on esimerkiksi muuttaa alan käytäntöjä siten, että työvuorojen muutoksista pitäisi ilmoittaa viimeistään neljä päivää etukäteen.


Palta ja Journalistiliitto neuvottelevat myös Ylen työehtosopimuksen. Palkankorotuksista piti sopia viime vuoden joulukuussa, mutta Palta ei Ylelläkään suostunut neuvottelemaan palkoista. Journalistiliitolla ei puolestaan ole tarvetta neuvotella muista asioista, joten se perui neuvottelut toistaiseksi.

”Emme lähteneet istumaan neuvotteluihin turhan takia”, sanoo Journalistiliiton juristi Sanna Nikula.

Neuvottelupöytään palataan, kun Paltan neuvottelijat ovat saaneet luvan sopia palkoista.

MTV:n palkoista piti sopia tammikuun puoliväliin mennessä. Neuvottelut on juuri aloitettu, ja Paltan lähtökohdat ovat samankaltaiset kuin Ylellä ja tv- ja elokuva-alalla. Kaikkien kolmen työehtosopimukset on irtisanottu.


”Olimme samassa jumissa kuin koko suomalainen työmarkkina”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Kaikki odottivat, että vientialat saivat neuvoteltua palkankorotuksista.

”Myös Palta viivästytti palkkaneuvotteluja saadakseen selville vientialojen palkankorotusten tason.”

Teknologiateollisuus ja kemianteollisuus saivat sovittua palkankorotuksista viime viikolla.

”Toivomme, että tämän asiosta myös Journalistiliiton ja Paltan neuvottelut nytkähtävät eteenpäin”, Savolainen sanoo.

Lehdistön ja kustannustoimittajien palkankorotuksista pitäisi neuvotella helmikuun loppuun mennessä. Neuvotteluissa työnantajaa edustaa Medialiitto.