Anna hyvän kiertää

Paula Tiessalo kirjoitti normista poikkeavista suhteista itselleen ja muille

”Parhaita olivat hetket haastateltavien kanssa. Puhuimme rakkaudesta, tunteista, tarpeista, seksistä ja siitä, miten normit luovat kuvan, että ihmissuhde voi onnistua vain yhdellä tavalla. Oli huikeaa kuulla, miten ihmiset olivat kipuilujen ja etsimisen jälkeen löytäneet toisenlaisen tavan”, sanoo toimittaja ja kirjailija Paula Tiessalo.

Tiessalo ja psykoterapeutti Aune Karhumäki keräsivät Parisuhdepäivitys-tietokirjaansa (Atena, 2020) kertomuksia ihmisiltä, jotka elävät muunlaisessa kuin yksiavioisessa suhteessa, esimerkiksi avoimessa parisuhteessa tai kolmen aikuisen perheessä. Kirjassa he peilaavat nettikyselyin ja haastatteluin keräämäänsä aineistoa tutkimustietoon ja muihin kirjoituksiin perhe- ja parisuhteista.

Tiessalo halusi kirjoittaa ihmissuhteiden moninaisuudesta monesta eri syystä.

”Minua ovat aina kiinnostaneet normien ulkopuolella olevat todellisuudet, joista media ja kirjat harvoin kertovat. Aiheesta ei ollut suomalaista kirjaa, ja halusin tehdä sitä näkyväksi. Elän itse avoimessa suhteessa ja koen, että olisin hyötynyt tällaisesta kirjasta.”

Aineiston keräämiseen ja kirjoittamiseen kului yhteensä noin vuosi. Ylen uutistoimittajana työskentelevä Tiessalo kirjoitti vapaa-aikanaan, lomilla ja lyhyillä palkattomilla vapailla.

”Totta kai välillä tuntui, ettei tässä ole mitään järkeä, varsinkaan kun tietokirjoista ei Suomessa juuri nettoa. Mutta aihe oli tärkeä ja sanomisen tarve kova. Kun teksti alkoi muotoutua ja kirja valmistua, se oli vähän kuin lapsen syntymä.”

Keväällä 2022 Tiessalolta ilmestyi tietokirja Rakkautta rahalla (Atena), joka käsittelee seksin ostamista. Tiessalon mielestä hänestä kasvoi kirjailija vasta sen myötä.

”Osasin merkitä kalenteriin, milloin kirjoitan ja milloin en kirjota, ja vuokrasin erillisen työtilan. Se paransi jaksamista ja yöunia. Olin tajunnut, että kustannustoimittaja on puolellani. Aluksi punakynää oli vaikea sietää, koska uutisia ei juuri editoida.”

Kun Tiessalo kirjoitti Karhumäen kanssa, tekstiä syntyi kahdella taholla, ja Karhumäen terapeutin osaaminen oli toimittajalle tukeva selkänoja. Yksin kirjoittaminen oli selkeämpää, kun sai itse päättää kaikesta.

Uutistoimittajalle syväsukellus aiheisiin ja runsaaseen materiaaliin oli antoisa kokemus.

”Kuvailemista piti vähän harjoitella. Uutistoimittajan lauseella olisi tullut aika lyhyt kirja.”

Tällä palstalla Journalisti pyytää ilmiantamaan loistavia alan tuotoksia. Viestiä vie seuraavaksi eteenpäin se, jonka työ esitellään palstalla.

Paula Tiessalo, 52

    • Toimittaja, tietokirjailija ja seksuaalineuvoja.

    • Yle uutisten pitkäaikainen terveys- ja hyvinvointi- aiheisiin erikoistunut toimittaja.

    • Julkaissut vastikään toisen tietokirjansa Rakkautta rahalla, joka on ensimmäinen suomalainen kirja vastuullisista seksipalveluiden ostajista.

    • Valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta. Suorittanut myös seksuaalineuvojan ja seksuaaliterapeutin opinnot.

Käsikirjoittaja, ohjaaja ja äänisuunnittelija Suvi Tuuli Katajan valinta

”Montako kumppania on sopiva määrä? Moni vastaa kysymykseen sen enempää ajattelematta ja ehkä vähän yksitotisesti. Ennalta määritetty ihmissuhdenormisto on niin sisäänrakennettu, että se on oikeastaan muuttunut ”normaaliksi”. Onneksi normaali muuttuu ja juhlat kasvavat! Paula Tiessalon ja Aune Karhumäen tietokirja Parisuhdepäivitys (Atena) haastaa perinteisen parisuhteen ja esittelee ihmissuhteiden moninaisuutta sekä mahdollisuuksien kirjoa.

Kirja ravistelee lempeästi normeja, ja julkaisuajankohtanaan vuonna 2020 se on ollut rohkea tienraivaaja. Teos on kepeä ja helppolukuinen, ja sitä voi huoletta suositella asiaan perehtymättömille vaikka ensimmäiseksi vaihtoehtoisia suhdemalleja käsitteleväksi teokseksi.”

Lue lisää aiheista: