Liitto

Ay-veteraani: “Ilo ilman kokouksia on teeskentelyä”

Journalistiliiton uusi valtuusto järjestäytyy marras – joulukuun vaihteessa. Osalle valtuutetuista nelivuotinen kausi liiton korkeimmassa päättävässä elimessä on ensimmäinen. Samaan aikaan muutama konkari astuu syrjään.

Yksi liittoveteraaneista on 66-vuotias freelancetoimittaja Heikki Jokinen. Jokinen on istunut Journalistiliiton valtuustossa tai hallituksessa yhtäjaksoisesti vuodesta 1998 asti. Varavaltuutettuna hän aloitti kuitenkin jo vuonna 1992. Samalla hänelle on avautunut poikkeuksellinen näköala ammattikunnan muuttuvaan maisemaan.

Journalistiliiton tehtävä on valvoa jäsenistön etua. Viime vuosikymmenten suurimpana edistysaskeleena tällä saralla Jokinen pitää Suomen freelance-journalistit ry:n perustamista vuonna 2005. Lehdistön freelancereiden kokoaminen yhteen vahvisti liittoa.

”Journalistiliiton terästäytyminen freelancereiden edunvalvojana oli osa laajempaa trendiä, jossa alettiin hyväksyä, että liiton on syytä seurata aikaansa ja moninaistua. Enää emme edusta vain työsuhteisia lehtitoimittajia vaan myös kustannustoimittajia, kääntäjiä, elokuvantekijöitä ja niin edelleen”, Jokinen sanoo.


Päättyvällä valtuustokaudella moninaisuutta edistettiin muun muassa huomioimalla jäseniä, joiden juuret ovat Suomen ulkopuolella.

”Mitä paremmin moninaisuutta on alettu ymmärtää, sitä paremmaksi valtuuston ilmapiirikin on muodostunut. Turhia valtataisteluita on aiempaa vähemmän”, Jokinen arvioi.

Viimeisintä valtuustokautta leimasi koronapandemia. Eniten kulkutauti vaikutti kokouksiin. Tärkeät asiat saatiin hoidettua etänä, mutta jotakin oleellista jäi Jokisen mukaan silti puuttumaan.

”Kokouksissa ei ole kyse vain asioiden käsittelemisestä, vaan myös tunnelmalla on merkitystä. Ammattiliiton perusta on solidaarisuus. Siksi on tärkeää sytyttää tunne, että olemme kaikki samassa veneessä. Esimerkiksi käytäväkeskustelut auttavat siinä”, Jokinen sanoo.

Osan rutiinikokouksista saa Jokisen mielestä suosiolla siirtää verkkoon. Valtuusto kokoontuu kuitenkin vain kaksi kertaa vuodessa. Niin harvinaisia tilaisuuksia edistää ammattikunnan asiaa ei sovi tärvätä.

”Valtuustokokousten onnistumisesta on paljon kiinni. Ne on syytä jatkossakin järjestää kasvokkain. Sloganini on, että ilo ilman kokouksia on teeskentelyä”, Jokinen sanoo.

Journalistiliiton valtuusto koolla Helsingissä 30.11. – 2.12.