Kuolleita

Todellinen lehtimies

Toimittaja Christian Sjöstedt 30.7.1944 Hämeenlinna – 22.2.2022 Helsinki

Toimittaja Christian “Chride” Sjöstedt kuoli viime helmikuussa Helsingissä, Terhokodissa. Hän oli syntynyt Hämeenlinnassa vuonna 1944.

Chride oli Helsinkiin muuttaessaan alle kouluikäinen, täysin ruotsinkielinen poika. Caloniuksenkadun sisäpihoilla, jossa suuret ikäluokat temmelsivät, suomen kieli tarttui häneen hämmästyttävän nopeasti, samoin Stadin slangi. Hänestä tuli aito Tölikan kundi, joka kavereineen bräijäsi Väiskin kaltseilla.

Christian kirjoitti ylioppilaaksi Svenska normallyceumista, tosin rimaa hipoen, 17-vuotiaana. Ruotsinkielisistä toimittajista oli pula 1960-luvun puolivälissä, ja Svenska social- och kommunalhögskolan otti opinto-ohjelmaansa vuoden pituisen toimittajakoulutuksen. Sinne Christian Sjöstedtkin hakeutui lukuvuodeksi 1965–66. Yksi hänen opettajistaan oli Jacob Söderman. Chridellä ei juuri esikuvia ollut, mutta Jackesta tuli hänen idolinsa, joka johdatti hänet toden teolla journalismin pariin, ja jota hän muisteli vielä vanhoilla päivilläänkin.

Koko opiskelunsa ajan hän teki töitä Hufudstadsbladetin iltatoimittajana. Samassa paikassa työskenteli viikonloppuisin myös hänen tuleva vaimonsa, Harriet. Työkaveruus muuttui ajan mittaan ja pari avioitui 60-luvun lopulla, tytär Susanna syntyi 1970. Liitto ei kestänyt monta vuotta, mutta ystävyys säilyi loppuun asti.

Chride vakinaistettiin Hufvudstadsbladetiin ja hän työskenteli siellä aluksi ulkomaantoimittajana, sitten myös kotimaan toimittajana ja toimitussihteerinä 1967–1974, viimeisen vuoden Nya Pressen -iltapäivälehdessä, joka lakkautettiin. Hän siirtyi Sanoma Oy:n Ilta-Sanomiin 1.3.1974 ja sieltä Uusi Suomi -lehteen syyskuussa 1977. Siellä hän toimi uutispäällikkönä, mutta oli samalla salaisessa suunnitteluryhmässä, jossa kaavailtiin uutta iltapäivälehteä. Iltalehti alkoi ilmestyä aluksi US:n kolmantena painoksena lokakuussa 1980, mutta osoittautui muutamassa kuukaudessa niin suureksi menestykseksi, että siitä tuli oma itsenäinen lehti.

Uusi Suomi koitui miehen kohtaloksi monin tavoin. Siellä hän tapasi toisen vaimonsa, Railan, ja parille syntyi tytär Mira 1983. Chride oli Iltalehden ruorissa pitkään toimituspäällikkönä, mutta saatiin houkuteltua uudistamaan “uutta parempaa Uutta Suomea”. Vuoden kuluttua lehteä ei enää ollut. 

Matka jatkui Yleen, jossa hän teki määräaikaisuuksia avustajana ja tuottajana 1992–1996. Syyskuussa 1996 tuli tilaisuus palata Hufvudstadsbladetiin, työsuhde katkaistiin riidanalaisesti 31.12.1998. Chriden kiertokulku jatkui vielä Västra Nylandiin, Nya Ålandiin ja lopulta Suomen vanhimpaan, yhä ilmestyvään lehteen Åbo Underrättelseriin.

Se jäi hänen viimeiseksi työpaikakseen, koska hän sairastui kurkkusyöpään 2004 ja joutui jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle, vaikka tervehtyi täysin. Joulukuussa 2021 diagnosoitiin uusi syöpä, joka uuvutti hänet lopullisesti helmikuussa.

Chride oli äärimmäisen pidetty niin työelämässä kuin kapakkakavereidenkin keskuudessa. Useat hänen entisistä kollegoistaan ja alaisistaan ovat luonnehtineet häntä ainutlaatuiseksi lehtimieheksi ja maailman parhaaksi esimieheksi. Chriden esimiehet saattoivat olla eri mieltä, mutta hänen ylivertaisia lehtitaitojaan hekään eivät voineet kiistää.

Chride oli myös urheilija, pelimies ja tietoniekka. Aktiiviurheilun jäätyä, penkkiurheilu säilyi elämän loppuun asti, vielä Terhokodin vuoteesta hän seurasi Pekingin kisoja. Hän oli suurlukija pikkupojasta asti, aikuisena hän saattoi ahmia viisikin kirjaa viikossa. Harva Chriden haastanut voitti hänet shakissa.

Työ ja kapakkaelämä olivat Chridelle tärkeitä koko hänen elämänsä ajan, mutta myös perhe, tyttäret ja lapsenlapset.

Hyvästelimme Chriden 19.3.2022 Krematorion kappelissa, ja nyt kesän korvalla, 28.5.2022 sirottelimme hänen tuhkansa Turunmaan saaristoon, ex-vaimon ja vanhimman tyttären maille, jotka olivat myös Chridelle rakkaita. Tyttären lapset Anna ja Colin istuttivat tammen isoisänsä muistoksi.