Kuolleita

Rohkea ja hauska toimittaja menehtyi liian varhain

Toimittaja Emmi Tuomisto Hämäläinen 24.8.1985 Lahti – 23.7.2022 Helsinki

Lahjakas kirjoittaja ja säkenöivä persoona Emmi Tuomisto Hämäläinen menehtyi kotonaan Helsingissä 23. heinäkuuta munasarjasyöpään, jota hän sairasti noin puolitoista vuotta. Hän oli kuollessaan vain 36-vuotias.

Emmi kasvoi Lahdessa ja Kouvolassa. Hän ehti opiskella kuvataiteita ja vaatesuunnittelua ennen kuin aloitti vuonna 2006 journalistiikan opinnot Jyväskylän yliopistossa.

Emmi oli kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja oikeudenmukaisuudesta. Toimittajan työstä tuli hänelle intohimo. Aiemmissa opinnoissa kehittynyttä visuaalista silmäänsä hän hyödynsi vapaa-ajallaan esimerkiksi sisustamisessa ja valokuvaamisessa.

Jyväskylän-vuosinaan Emmi osallistui aktiivisesti ainejärjestö Lööpin toimintaan ja oli pidetty opiskelukaveri. Monet hänen tärkeimmistä ystävyyssuhteistaan syntyivät opiskelijaelämän kautta.

Toimittajan uransa pisimmän osuuden, vuodet 2012–2019, hän teki Lahdessa Etelä-Suomen Sanomissa uutis- ja kunnallistoimittajana. Vuodet 2019–2022 Emmi työskenteli Helsingissä Mediuutisissa terveystoimittajana. Elämänsä viimeiset kuukaudet hän oli freelancer.

”Työ on ollut minulle elämäni tärkein asia, elämäntapa, identiteetti.” Näin Emmi kirjoitti Etelä-Suomen Sanomissa keväällä 2019, juuri kun oli vaihtamassa työpaikkaa.

Hän todella rakasti työtään ja kirjoittamista. Uutistekstien lisäksi hän kirjoitti myös Ota kiinni mandariini -blogia, jossa hän sanoitti raa’an rehellisellä ja lyyrisellä tyylillä tunteitaan. Blogi poiki Emmille kustannussopimuksen Gummeruksen kanssa.

Yhteisten asioiden hoitamiseen Emmi osallistui Etelä-Suomen Sanomien ja Alma Talentin toimitusosastojen hallituksissa. Hän toimi myös sairastuttuaan Suomen gynekologiset syöpäpotilaat ry:n hallituksessa.

Työkaverit Etelä-Suomen Sanomista muistavat Emmin osallistuvana ja rohkeasti kantaa ottavana kollegana. Hän oli samaan aikaan herkkä ja vahva. Emmi pohti paljon asioita ja saattoi olla joskus epävarmakin, mutta toisaalta toimi monessa asiassa tavattoman rohkeasti.

Kollega Mediuutisista luonnehtii, että Emmi ei piilotellut elämän ja työelämän nurjilta puolilta, vaan kohtasi ne ja jakoi ajatuksensa harvinaisen suorasanaisesti. Hän nosti aina kissan pöydälle. Hänellä oli myös leikkisä, kepeä ja huumorintajuinen puolensa. Pilke silmässä.

Ystävät näkivät Emmin hauskana, nokkelana ja elämäniloisena. Vapaa-ajallaan hän nautti arjesta puolisonsa Jannen ja koiriensa Mimin ja Ollin kanssa. Hän piti matkustamisesta, hyvästä ruoasta, meikkaamisesta ja juhlista. Monet muistavat hänet myös suurena luksuskäsilaukkujen ystävänä. Sekä kauneus että järki asuivat Emmin päässä.

Emmiä jäivät kaipaamaan puoliso, sukulaiset, ystävät ja työtoverit. Hänen liian varhainen poismenonsa on jättänyt jälkensä monen ihmisen sydämeen.

Lue lisää aiheista: