Journalisten

Fem länder – en korrespondent

Lubna El-Shanti är sedan våren 2020 Sveriges Radios (SR) Östersjökorrespondent som bevakar Finland, Polen och de baltiska staterna. Vi möts på ett kafé i Rödbergen i Helsingfors, bara ett stenkast från Lubna El-Shantis lägenhet som också är hennes kontor och hemmastudio.

”Jag älskar att bo så här centralt, det kunde jag aldrig göra i Stockholm.”

Även om Lubna El-Shanti officiellt varit stationerad i Helsingfors i ett och ett halvt år är det först nu hon kommer igång med korrespondentjobbet på riktigt. Orsaken är givetvis coronapandemin som bröt ut en månad efter att Lubna El-Shanti tillträdde.

”Jag kom aldrig igång med att skapa ett kontaktnät, gå på konserter och lära känna stan. Jag har inte ens varit i riksdagen.”

När Lubna El-Shanti sökte jobbet som Östersjökorrespondent hade hon rätt bra koll på Polen och de baltiska länderna eftersom hon tidigare jobbat på Ekots utrikesredaktion och som vikarierande korrespondent i Ryssland och Östeuropa. Finland var däremot rätt nytt för henne och Lubna El-Shanti säger att hennes Finlandskunskaper var på samma nivå som de flesta svenskars, rätt svag.

”Jag slukade allt jag kom över och framför allt pratade jag med folk som känner Finland, särskilt med Erika Gabrielsson som var korrespondent före mig.”

En annan stor källa till information var de största dagstidningarna i Finland.

”Jag översatte tidningarna med hjälp av Google och matade mig själv med information. Google translate är världens bästa verktyg.”

Och ja, visst läste och läser Lubna el-Shanti också finlandssvenska tidningar men de räcker inte till.

”De skriver mest om finlandssvenska frågor.”


Under den senaste månaden har Lubna El-Shanti bland annat rapporterat om migranterna som sitter fast vid den polsk-belarusiska gränsen. Hon har också gjort inslag om polsk politik, klimatdemonstrationen i Helsingfors, oron i Baltikum inför en rysk-belarusisk krigsövning samt om att finländska barn fick distansundervisning i al-Hol.

Vilka nyheter hon bevakar bestämmer hon i stor utsträckning själv, men givetvis i samråd med hemmaredaktionen.

”I Polen pågår just nu en nyhetssituation med händelser som påverkar hela Europa. Det känns orättvist mot Finland att jag ibland måste prioritera dagsaktuella händelser i Polen framför något som händer i Finland. Det är tufft. Man ligger alltid ett steg efter och är alltid på fel plats.”

Jag har accepterat att jag inte är övermänsklig.

Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent, Sveriges Radio.

För att inte arbeta för mycket, med risk för att bli utbränd, har Lubna El-Shanti en klar devis.

”Jag har accepterat att jag inte är övermänsklig. Ibland har jag en väldigt hög produktionstakt men det har sitt pris. Efter en sådan period måste jag ta det lugnare och gå in en mindre intensiv arbetstakt.”


Lubna El-Shantis väg in i journalistiken är inte den vanligaste. Sin grundutbildning i journalistik fick hon i svenska försvarsmakten, när hon gjorde sin 15 månader långa värnplikt vid Ledningsregementet i Enköping. Utrikesjournalistik lärde hon sig bland annat genom SR:s korrespondent-traineeprogram i Nils Horners anda. Nils Horner var korrespondent vid Sveriges Radio. Han sköts under ett uppdrag i Afghanistan 2014.

Traineeprogrammet räckte sex månader. Under den tiden reste Lubna el-Shanti runt i världen och besökte Sveriges Radios korrespondenter. Hon följde deras arbete och gjorde en del egna inslag.

”Det var den svåraste och roligaste perioden i mitt liv. Jag kom till programmet med väldigt lite erfarenhet av att göra reportage och av att jobba på det sätt som korrespondenter gör. Man ska vara en produktionsledare för sig själv, bestämma resor, researcha och allt annat. Det var bara ett halvår men det kändes som ett helt liv.”

Lubna El-Shanti, 30

Sveriges Radios Östersjökorrespondent sedan mars 2020.

Bevakar Finland, Baltikum och Polen för Sveriges Radio.

Bor i Helsingfors och Stockholm.

Talar svenska, ryska, engelska och franska. Förstår en del polska och håller på och lär sig finska.

Utbildning: Statskunskap och nationalekonomi vid Stockholm universitet.

Fokus i höst i Finland: ”Klimatet och problematiken kring klimatförändringen för stad och landsbygd.”