Kuolleita

En snabb reporter som gick sina egna vägar

Reporter Ki Svahnström 30.4.1955 Nagu – 11.9.2021 Åbo

Svenska Yles långvariga reporter Ki Svahnström har dött. Hon insjuknade 2018, ett halvår innan hon skulle gå i pension.

Ki studerade psykologi och blev pol mag vid Åbo Akademi 1978. Hon jobbade som socialsekreterare och speciallärare innan hon blev journalist vid Radio Åboland år 1985. Några år senare flyttade hon till Aktuelltredaktionen i Helsingfors. Politik och arbetsmarknad blev hennes specialområden.

Ki var en typisk ”skäribo”; självständig, envis och lugn både i jobbet och privat. Politiker och arbetsmarknadsbossar litade på hennes sakligt kritiska rapportering. Hon var snabb och gick aldrig med på att styras i riktningar hon inte ville gå.

Hon var en utpräglad radioreporter, men hennes långa och kännspaka hår skymtade ofta också i tv-nyheterna. Ki hade lätt att få kontakt med allt från politiska höjdare till uteliggare. Mycket fritid gick åt i journalistiska intresseföreningar och facket.

Intresset för världen ledde henne på strapatsrika resor, bl.a. till Kuwait 1991 och miljökatastrofen efter “Operation Ökenstorm”.

Ki var en trähusmänniska som ville och kunde renovera sina hus. Hon gjorde det i Helsingfors, Nagu, och i Åbo där hennes sista hem fanns på Biskopsgatan, i ett trähus från 1870.