Kuolleita

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

Nyt, kun toimittajat ovat jo vähintään ”sarmantteja” maistereita, Matti Korhosen ura kansakoulupohjalta arvostetuksi lehtimieheksi käy saagasta.

Korhonen aloitti toimittajana keskustalaisessa Liitto-lehdessä 1953. Se oli aikaa, jolloin toimittajaksi kelpasi kuka vain, kunhan suostui pitkiin työpäiviin nälkäpalkalla. Bonuksena tuli rautainen ammattitaito, joka sieti pomojen vaisut ideat, mielivallan sekä ulkoiset paineet.

Päätyönsä Korhonen teki Liiton toimitussihteerinä. Vuonna 1993 lehti yhdistyi Suomenmaahan, mistä Korhonen jäi eläkkeelle.

Kerran Korhonen rustasi Liittoon 52 juttua kissanristiäisistä yhdessä päivässä. Kustantajatkin hymähtelivät laatulehden tittelille, mutta palkkojen kohentuessa paranivat myös hengentuotteet.

Semmoisessa maailmassa Korhonen istui toimitussihteerin jakkaralla rohdinpaidassaan vuosikymmenet. Tyynenä ja rauhallisena, mitä nyt joskus repesi tyhmyydelle. Tumpeloa saattoivat Korhosen puolimetriset sakset kauhistuttaa, vaikka hän oli sitonut ne kettingillä pöytään.

Suezin kanavalla rauhaa turvannut Korhonen oli itsekseen sivistynyt jurrikka, joka ei avautunut kellekään. Hyvällä tuulella hän saattoi shakkilaudan ääressä hyräillä repertuaarinsa siistimpää folkia.

Myös ori Pormestari hersytti intohimoisen omistajansa ohutta laulusuonta. Äimäraution raviradalla kaksikko tunnettiin hyvin. Nyt ratakin tuntuu molempien lähdettyä lohduttomalta.