Kuolleita

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Kuvapäällikkö Antti Suominen teki yli 50 vuotta kestäneen uran Satakunnan Kansassa. Kuvalaattaosaston juoksupojaksi tullut nuorukainen aloitti kemigraafikuvaajana ja eteni pian lehtikuvaajaksi. Omia kuvakulmiaan hakenut Suominen opittiin tuntemaan taitavana lehtikuvaajana, joka kehitti ja vei eteenpäin kuvan käyttöä sanomalehdessä.

Suomisen vahvuus kuvaamisen ohella oli vankka osaaminen lehtikuvan teknisessä kehityksessä. Hän oli kehittämässä tekniikkaa, jolla siirryttiin kohopainosta offsetiin ja kuvalaatoista värikuviin ja digitaalisuuteen.

Suominen edisti myös kuvaajien asemaa. Toimittajien autokuljettajista tuli tasavertaisia journalisteja. Suominen oli Satakunnan Sanomalehtimiesyhdistyksen hallituksen jäsen ja mukana Suomen Lehtikuvaajien toiminnassa. Vuoden Lehtikuva -palkinnon hän voitti 1975. Hän osallistui useisiin näyttelyihin ja julkaisi kuvateoksia.

Työparina Antti oli hieno ja haluttu yhteistyökumppani. Haastattelun taustalla omaa työtään tehneen Antin kädenjälki kruunasi monet artikkelit.

Porilaisuus oli Suomisen perusta, vaikka valtakunnan vallankamaritkin tulivat hänelle tutuiksi. Hänelle myönnettiin arvostettu Pro Pori -mitali.

”Jos kuvaan saa vielä mukaan inhimillisyyttä, lämpöä ja ripauksen huumoria, tunnen onnistuneeni”, Antti sanoi.

Tapio Vallin

Kirjoittaja on Antti Suomisen työtoveri ja ystävä.