Journalisten

”Alla finlandssvenska medier är dåliga på något sätt”

Vårens näst sista Mediespråkswebbinarium kräver självironi och god humor. Den 23 april ger sig komikern Alfred Backa nämligen på den finlandssvenska journalistiken i en roast där alla får sig kring öronen.

Vårens näst sista Mediespråkswebbinarium kräver självironi och god humor.

Den 23 april ger sig komikern Alfred Backa nämligen på den finlandssvenska journalistiken i en roast där alla får sig kring öronen.

”Utgångspunkten är förstås att alla är dåliga, men på lite olika sätt. I programmet ingår exempelvis en sång som heter ’Alla på Yle är kommunister’”, berättar Backa.

I hans eget finlandssvenska medieutbud ingår Vasabladet, Hufvudstadsbladet och Svenska Yle. Inför webbinariet har han under ett halvt års tid med emfas tagit sig an också de övriga: tidningarna på Åland, Åbo Underrättelser och KSF-ägda Västra Nyland och Östnyland.

”En hel del tid har gått till att få ordning på vem som äger vem och hur det tar sig uttryck. Det som också synts är att de finlandssvenska medierna förstår att de gör ett jättebra innehåll. Problemet är att de har så otroligt dåliga läsare som kommer in och förstör stämningen i kommentarsfälten.”

Backa uppträder under rubriken ”En roast av Mediesvenskfinland” och han lovar att ingen besparas hans elakheter. Tycker publiken att någon kommit för lätt undan så lovar han bjuda på improviserad roast av sagda tidning.

 

Utanför komikerrollen framhåller Backa att han uppskattar finlandssvensk journalistik, särskilt den lokala.

”Att nyhetsbyrån SPT efter sina samarbetsförhandlingar beslöt att i högre grad flytta ut i landet tycker jag är den enda rätta vägen att gå, men det är ju inte roligt så den synpunkten är inte med i roasten.”

Efter Backas insatser återstår ett sista Mediespråkswebbinarium den 25 maj.

Då berättar journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olsson om hur det var att infiltrera sig i antivaccinrörelsen under arbetet med Vaccinkrigarna.

Information om webbinarierna och anmälningsinstruktioner finns på mediesprak.fi/seminariet.