Kuolleita

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen kuoli Hämeenlinnan Koivikkokodissa 75-vuotiaana vain kuukausi sen jälkeen, kun syöpädiagnoosi oli varmistunut.

Taidemaalariksi Ateneumista valmistunut Marttinen hakeutui 1970-luvulla lehtialalle, taittajaksi Apu-lehteen, jonka levikki tuolloin oli aikakauslehdistä suurin ja henki sen mukainen: isäntien ja renkien juhliessa kaikki olivat kuin yhtä perhettä, menestys maistui kaikille.

Jos kränää syntyi, Marttinen luovi diplomaattisena ammattiyhdistysmiehenä riidat rauhan satamaan.

Työssään graafikkona ja taittajana hän oli nopea, ja piirroskuvitukset olivat oivaltavia. Kuvat saivat yhä suuremman merkityksen Avun Nitrodisko-vitsiaukeamalla, jonka kuvittamista ja myös toimittamista Marttinen jatkoi myös Iltalehden vuosinaan ja eläkkeellään vuoteen 2015 saakka.

Marttinen toimi 1990-luvulla myös Journalistin freelancetaittajana.

1990-luvulla Hanski oli Iltaleh-dessä viitisen vuotta samaan aikaan poikansa Manu Marttisen kanssa. Isä opetti poikansa käyttämään taitto-ohjelmaa.

Kipinän taiteeseen Hannu Marttinen sai jo geeneissä. Isä oli säveltäjä Tauno Marttinen ja äiti balettikoulun johtaja Ilmi Marttinen. Hannu oli heidän viidestä lapsestaan vanhin.

Hanskia jäävät kaipaaman poika, tytär, viisi lastenlasta ja kolme sisarusta perheineen.