Liitto

Kahdeksan satavuotiasta yhdistystä juhlii tänä vuonna, jos korona suo

Pirkanmaan Journalistit juhlii tänä vuonna satavuotisiaan sadan hengen voimin. Se on ainakin puheenjohtaja Kari Asikaisen toive. Siksi yhdistyksen iltajuhla siirrettiin tammikuulta toukokuulle – ja sitä siirretään tarvittaessa uudestaankin.

”Haluaisimme mahdollisimman paljon jäseniä paikalle. Jäsentilaisuudet ovat joka yhdistyksessä pienentyneet”, Asikainen sanoo.

Asikainen on ollut Journalistiliiton yhdistysaktiivi 1990-luvulta lähtien. Suurin muutos yhdistysten toiminnassa on ollut juuri isojen kokoontumisten väheneminen jo ennen koronaa. Hän toivoo, että pandemian päätyttyä ihmiset uskaltaisivat jälleen palata tapahtumiin.

Toisaalta yhdistys on alkanut pohtia, voisiko tilaisuuksia järjestää muutoinkin enemmän ulkona. Hyviä kokemuksia saatiin viime kesän yhteisestä piknikistä.

”Jäsenille on tärkeää päästä keskustelemaan keskenään vapaamuotoisesti esimerkiksi työoloista. Verkossa on vaikeampi keskustella aroista asioista kuin kasvotusten.”

Satavuotias PJY julkaisee alkuvuodesta myös historiaan keskittyvän juhlalehden.

 

Myös kuusi muuta Journalistiliiton jäsenyhdistystä täyttää tänä vuonna sata: Pohjois-Suomen ja Satakunnan Journalistit, Etelä-Pohjanmaan ja Etelä-Suomen sanomalehtimiesyhdistykset sekä Turun ja Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistykset.

Turun yhdistyksellä pyöreät vuodet tulevat täyteen 21. helmikuuta, mutta sekin siirsi isot iltajuhlansa tansseineen ja illallisineen syksylle. Lisäksi yhdistys julkaisee Naakat Turun yllä -historiikin, jonka on määrä ilmestyä helmikuussa. Historiikin julkaisee myös Pohjois-Suomen Journalistit, joka juhlii niin ikään syksyllä.

Pohjois-Karjalan yhdistyksen haastattelukirja Toen perrään julkaistiin jo viime vuonna, mutta sen kuvat ovat esillä tammikuun lopulla avattavassa näyttelyssä. Toukokuussa Joensuussa on määrä järjestää kansainvälinen Barents Press -verkoston journalistikokous.

Satakunnan Journalistit suunnittelee syksylle sekä juhlia että kirjastokiertuetta, jossa journalistit ja yleisö pääsisivät kohtaamaan. Juhlavuonna aiotaan uudistaa myös yhdistyksen logo.

Etelä-Pohjanmaalla ja Etelä-Suomessa juhlasuunnitelmat vahvistuvat, kunhan koronatilanne selkenee.

Helsingin Seudun Journalisteilla tuli sata vuotta täyteen jo joulukuussa 2020. Yhdistys järjesti viime vuonna luentosarjan ja julkaisi satasivuisen juhlalehden. Juhlansa HSJ muunsi 101-vuotisjuhliksi, joita vietetään 10. joulukuuta.

Journalistiliiton 17 jäsenyhdistyksestä vanhin on Itä-Suomen Sanomalehtimiesyhdistys ISSY, joka perustettiin Viipurissa jo vuonna 1913.

 

Lue lisää: Journalistiliitto täyttää sata – juhlavuoden ohjelmaan kuuluvat lyhytelokuva, Journalismin juhla ja yhdistysten tilaisuudet