Journalisten

Deadline för Topeliuspriset närmar sig

Den som vill nominera kandidater till det finlandssvenska Topeliuspriset har tid på sig till den 6 december klockan 24. Efter det sammanträder juryn, bestående av tre representanter för Finlands Svenska Publicistförbund och lika många från Svenska folkskolans vänner (SFV), för att diskutera kandidaterna.

SFV:s styrelseordförande Wivan Nygård-Fagerudd är ordförande för priskommittén och hon hoppas även i år på många bra kandidater:

”Priset ges för en aktiv, pågående gärning, inte alltså för lång och trogen tjänst. Prisnämnden ska också vara enig i sitt val. Nås inte enighet, delas inget pris ut.”

I fjol belönades HBL:s musikredaktör Wilhelm Kvist, året innan Svenska Yles grävande reporter Annvi Gardberg och 2018 Yles Marko Hietikko.

Priset kan ges till en eller högst tre personer, och för att kunna nominera sin kandidat ska man vara medlem i Publicistförbundet, SFV eller Understödsföreningen för SFV. Årligen nomineras i snitt 2 – 3 journalister som redan fått priset, så det lönar sig att kolla tidigare pristagarna på någon av de ansvariga organisationernas hemsida innan man anmäler sin kandidat.

Prissumman är 7 500 euro och pristagaren offentliggörs i mitten av januari.