Liitto

Kevät syyskuussa – Journalistiliiton valtuusto kokoontuu koronan siirtämään kokoukseensa livenä ja etänä.

Journalistiliiton valtuuston jäsen Harri Mertaniemi matkustaa Keuruulta Helsinkiin liiton kevätvaltuustoon, joka järjestetään 28. – 29. syyskuuta. Kokous siirtyi toukokuulta syksyyn koronavirusepidemian takia.

”Totta kai mietin paikalle tuloa ja koronatilanteen kehittymistä, kun täällä ei ole raportoitu tapauksia. Mutta ei sekään innostanut, että istuisin näin pitkän kokouksen luurit päässä ruutua tuijotellen”, Mertaniemi sanoo.

Valtuutetut voivat valita, osallistuvatko kokoukseen paikan päällä tai etänä.

Sen mahdollistaa eduskunnan keväällä hyväksymä poikkeuslaki, jonka mukaan yhdistykset voivat pitää sääntömääräiset kokouksensa etäyhteydellä syyskuun loppuun saakka.

Normaalisti valtuustoon ei voi liiton sääntöjen mukaan osallistua etäyhteydellä. Liiton hallitus pohtii sääntöjen muuttamista siten, että etäosallistuminen olisi mahdollista jatkossakin. Näin valtuuston kokoukset voitaisiin mahdollisissa tulevissa poikkeustilanteissa pitää aikataulussaan.

Liiton hallitus on käynnistänyt sääntömuutoksesta jäsenyhdistyksiin lausuntokierroksen, jonka jälkeen se tekee asiasta esityksen. Sääntömuutoksesta päättää valtuusto.

Oikeusministeriö valmistelee poikkeuslaille jatkoa ensi kesään saakka.

 

Syyskuun valtuustossa käsitellään normaalin kevätkokouksen asiat, kuten edellisen vuoden vuosikertomus ja tilinpäätös, sekä käydään tulevan vuoden toiminnan ja talouden evästyskeskustelu.

Aloitteita on käsiteltävänä kaksi. Turun Journalistiyhdistys esittää, että liitto vaikuttaisi lomautus- ja työttömyysturvalainsäädäntöön niin, että turvaa saisi jatkossa työaikamuodosta riippumatta.

Taustalla ovat koronakevään lomautukset, joiden aikana epätyypillisten työaikojen tekijöiden turva on jäänyt vajaaksi.

Freelanceyhdistykset FAO ja SFJ esittävät, että liitto selvittäisi freelancereiden mahdollisuutta olla sairauden takia pois töistä, freelancereiden sairausajan korvauksia ja sitä, voisiko liitto tarjota freelancereille työterveyspakettia.

Valtuustossa vierailee vuodenvaihteessa Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajaksi valittu Eero Hyvönen.

 

Valtuuston etäosallistujat kutsutaan kokoukseen Teams-sovelluksella, ja kokoussaliin rakennetaan kaksisuuntaisen kommunikoinnin mahdollistava tekniikka. Paikalla olijat käyttävät kasvosuojaa.

Ennakkotietojen mukaan paikalle tulee noin 40 ja etäyhteydellä osallistuu noin 30 valtuutettua.

Harri Mertaniemi tulee Helsinkiin autolla aina, kun liiton kokousten ja junien aikataulut eivät kohtaa.

”Kun työskentelee viiden hengen toimituksessa ja pyörii työkseen pienellä alueella, liiton kollegojen tapaamisella ja ajatustenvaihdolla on iso merkitys.”