Kuolleita

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

Vapaa toimittaja Helena Hyvärinen kuoli lyhyen sairauden murtamana Pirkanmaan saattohoitokodissa. Hän oli 69-vuotias.

Tiedon penkominen ja kirjoittaminen olivat Hyväriselle nuoresta saakka tärkeitä. Hän valmistui Tampereen yliopistosta ekonomiksi, mutta vaihtoi pian journalismiin. Aluksi hän työskenteli taloustoimittajana Etelä-Suomen Sanomissa, sitten Hämeenkyrön Sanomissa, kunnes siirtyi freelanceriksi.

Hyvärinen kirjoitti vuosia muun muassa Kotilääkäriin, Kaksplussaan ja Kotilieteen sekä Diabetes-lehteen. Hänellä oli kristillinen vakaumus, ja Setlementti Naapurin lehden toimitussihteerin työ oli hänelle tärkeä tehtävä.

Oikeudenmukaisuus ja heikompien puolustaminen olivat Hyväriselle keskeisiä arvoja. Kun hän havaitsi vääryyden, hän tarttui herkästi puhelimeen ja ryhtyi hoitamaan asiaa.

Työtoverina Helena oli reilu ja ystävällinen. Tampereen freelancereiden lukupiirissä opittiin tuntemaan Helena, joka osasi antaa rakentavaa palautetta. Hän piti kirjallisuudesta ja keskustelemisesta. Utelias mieli vei seikkailemaan niin junalla Venäjän halki Kiinaan kuin Turun saaristoon.

Helena viihtyi perheen ja ystävien seurassa, huvilalla ja luonnon helmassa. Meidän metsäystävien kesken häntä kutsuttiin ”marjakapitalistiksi”. Hän keräsi ämpärikaupalla metsän herkkuja ja viihtyi mättäillä illan pimenemiseen saakka.