Lehdistön ja kustannustoimittajien työehtosopimukseen kuuluvilla työpaikoilla käytiin lokakuussa vaalit pääluottamusmiesten valitsemiseksi. Eri mediatalojen toimituksissa heitä on tällä hetkellä yli 70.
Luottamushenkilön tehtävä avaa uusia näkymiä toimituksen ja mediatalon toimintaan. Näin sanoo ainakin KSF Median pääluottamusmies Johanna Lemström.
Lemström aloitti Raaseporissa ilmestyvän Västra Nyland -lehden luottamusmiehenä 15 vuotta sitten. Hän ei väitä, että aina olisi kivaa. On aikoja, jolloin työtä ja harmia on enemmän kuin tarpeeksi.
”Nythän konsernissa ei ole ollut yt-neuvotteluja muutamaan vuoteen. Silloin kun niitä oli, oli luottamusmiehelläkin kiire”, hän sanoo.
Johanna Lemström ei ajautunut luottamusmieheksi sattumalta. Hänen isänsä oli aikoinaan luottamusmiehenä Rautaruukin Lappohjan tehtaalla Hangossa. Kotona on aina puhuttu työoikeuksista.
”Koen vahvasti, että henkilökunnan pitää voida hyvin työssään. Se on tärkeää.”
Lemström suostui aikanaan luottamusmiehen tehtävään, kun häntä pyydettiin.
”Ei kaduta. Tehtävä on mielenkiintoinen. Luottamusmiehenä saan yhtiöstä paljon sellaista tietoa, jota muuten ehkä olisi hankalaa saada. Tietysti välillä on asioita, jotka koskevat työtovereita ja jotka ovat salassa pidettäviä. Se voi olla raskasta.”
KSF Mediassa on toimitusten pääluottamusmiehen lisäksi varapääluottamusmies HBL:ssä ja yt-edustaja Östnylandissa. Konserniin kuuluu lisäksi Hangötidningen – Hangonlehti. Toimittajia on noin 60.
”Minusta tapaamisia toimitusten ja yhtiön johdon kanssa on tarpeeksi paljon. Se auttaa, että toimitusjohtaja pitää säännöllisesti aamunavauksia toimituksissa. Silloin keskustellaan taloudesta ja toiminnasta yleensä. Se lisää avoimuutta.”
Ei ole tavatonta, että luottamusmies pohtii, kuinka työt jakaantuvat, kun hän hoitaa luottamustehtäväänsä. Johanna Lemström kertoo olleensa huolestunut siitä, että joku muu joutuisi tekemään hänen journalistiset työnsä.
”Mutta eihän se niin mene. Ja se auttaa, että lähin esimieheni suhtautuu luottamustehtävään hyvin ja asiallisesti.”
Luottamusmiesten koulutuksesta vastaava Journalistiliiton työehtoasiamies Terhi Tarvainen iloitsee siitä, että tehtävä kiinnostaa monia.
”Se harmittaa, että niin moni kokee, että ei ehdi koulutuksiin, koska työt sitten kaatuvat jonkun muun niskaan”, Tarvainen sanoo.
Hän muistuttaa, että kyseessä on tehtävä, josta myös työnantaja hyötyy.
”Luottamusmies tuntee työoikeutta, työaika- ja työsuhdelakia ja osaa neuvotella. Tätä kaikkea työnantajakin arvostaa.”