Liitto

Tunnelissa myös valoa

MTV palkkaa toimittajia, journalistien ansiot ovat nousussa ja palkkatasa-arvo etenee.

Media-alalta on viime viikkoina kuultu lähinnä surullisia uutisia. Yt-neuvotteluja käydään muun muassa Alma Mediassa, Sanomilla ja Allerilla.

Syyskuussa Pöllölaaksosta kerrottiin harvinaisen myönteinen uutinen. MTV aikoo panostaa uutistuotantoonsa poikkeuksellisen paljon. Se uudistaa uutisstudionsa, perustaa ympärivuorokautisen uutiskanavan ja palkkaa uusia työntekijöitä.

Ensimmäinen näyttävä rekrytointi oli Ylen pitkäaikaisen ajankohtaisohjelmien vetäjän Jan Anderssonin kaappaaminen Maikkarin uutisankkuriksi ja ruutukasvoksi.

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja ja Maikkarille uutisia tuottavan Mediahubin toimitusjohtaja Tomi Einonen sanoo, että uutis-, urheilu- ja ajankohtaisohjelmille on kaikkien mittarien mukaan nyt kysyntää.

”Siihen kannattaa satsata, mitä toivotaan”, Einonen sanoo.

”Maikkarilla on ollut mollivoittoisia vuosia, viimeisen kymmenen vuoden aikana on käyty monet yt-neuvottelut. Mahtavaa, että yhtiö päätti nyt panostaa.”

Einosen mukaan Maikkarin päätös satsata uutisiin on herättänyt poikkeuksellisen paljon huomiota alalla.

”Monet kollegat muista välineistä ovat olleet koko alan puolesta iloisia, että joku vaihteeksi investoi ja rekrytoi. On hienoa huomata tällaista kollegiaalisuutta.”

 

Journalistiliiton lokakuussa valmistunut työmarkkinatutkimus puolestaan kertoo, että työsuhteisten journalistien kokonaisansiot ovat parissa vuodessa kasvaneet lähes kolmella prosentilla eli noin sadalla eurolla ja ovat nyt keskimäärin 3 795 euroa kuukaudessa. Toisaalta on huomioitava, että kilpailukykysopimuksen myötä työaika lisääntyi ja palkat laskivat suhteessa 1,5 prosenttia.

Palkkatasa-arvon näkökulmasta työmarkkinatutkimuksen tulokset ovat erityisen ilahduttavia. Vielä kaksi vuotta sitten journalistinaisen euro oli 92 senttiä journalistimiehen eurosta, mutta nyt osuus on kivunnut jo 96 senttiin. Selitystä erolle löydy. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta nainen saa palkkaa vähemmän riippumatta iästä, koulutuksesta ja työtehtävistä.

Miesten ja naisten palkkaerot kasvavat iän myötä. 60 vuotta täyttäneiden mies- ja naisjournalistien kokonaiskuukausiansioissa on jo 555 euron ero.

Merkille pantavaa on, että naisten tulot olivat nyt miehiä suuremmat niiden jäsenten keskuudessa, jotka ovat suorittaneet journalistisen alan tutkinnon.

”En osaa suoraan sanoa, miten koulutus vaikuttaa vallan määrään, mutta journalistinen koulutus on selvästi nostanut päätään”, sanoo tutkimuksen toteuttaneen Kantar TNS:n johtaja Sakari Nurmela.

”Ehkä vaatii yhden sukupolven eläkkeelle jäämisen ennen kuin tilanne näkyy tutkimuksissa.”

 

Työmarkkinatutkimus vahvistaa aiemmilta vuosilta tuttuja linjoja: aikakauslehdissä ansiotaso on sanomalehdistöä korkeampi, ja ulkomaan asioiden, politiikan sekä työmarkkinoiden seuraaminen tuo journalistille selvästi keskiarvoa suuremmat ansiot. Palkkajohtajuus on kahdessa vuodessa siirtynyt Maikkarilta ja Neloselta aikakauslehdille.

Nurmela toteaa, että liiton jäsenten ansiot ovat nousseet tasaisesti 1990-luvun alusta lähtien, vaikka toimintaympäristö on muuttunut kiihtyvällä tahdilla.

”Vaikka ala on ollut kovassa murroksessa ja muutoksessa, liitto on kuitenkin pystynyt puolustamaan jäsentensä etuja hankalassa tilanteessa”, Nurmela näkee.

Työttömyyskassa Finkan tilastojen mukaan kassan journalistijäsenten työttömyysaste oli syyskuussa 6,4 prosenttia. Tilanne on hieman parantunut vuoden takaisesta, jolloin työttömänä oli lähes seitsemän prosenttia jäsenistä.

Lähitulevaisuudessa työttömyyslukuihin vaikuttanevat jonkin verran Aamulehdessä, Sanoma Media Finlandissa, Allerilla ja Otavamediassa hiljattain alkaneet yt-neuvottelut. Aamulehdestä lähtee pahimmillaan 17 työpaikkaa ja Sanomalta enimmillään jopa 80.

Maikkari puolestaan aikoo Tomi Einosen mukaan rekrytoida kymmenkunta uutta työntekijää, pääasiassa toimittajia ja tuottajia uudelle MTV Uutiset Live -kanavalle. Verkossa toimiva kanava lähettää uutis- ja ajankohtaisohjelmia ympäri vuorokauden. Suoria lähetyksiä on luvassa aamusta iltaan.

Alan työllisyystilanteesta kertoo se, että samalla viikolla, jona Maikkari kertoi uudistuksistaan, Einonen sai kymmenkunta työhakemusta, vaikka rekrytointikampanja ei ollut virallisesti vielä käynnistynyt. Sittemmin hakemuksia on tullut runsaasti lisää. Rekrytoinnit tehdään loppuvuoden aikana.

Mediahubissa työskentelee tällä hetkellä noin 85 työntekijää. Tämän lisäksi MTV työllistää suunnilleen saman verran ihmisiä alihankkijoiden kautta. Heidän työmääränsä tosin vaihtelee.

Uudistuksiin panostaminen ei Einosen mukaan tarkoita karsimista muualta uutistoiminnasta. Esimerkiksi Seitsemän uutiset ja Kymmenen uutiset jatkavat ennallaan, ja uudet studiotilat tuovat mahdollisuuksia näyttävämpiin ja monipuolisempiin uutistoteutuksiin kuin ennen.