Liitto

Lisää rahaa, suojaa ja oikeuksia

Nykyinen hallitus ei ole ollut media-alalle erityisen hyvä, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Digi-alv:n alentaminen olisi tärkein parannus.

Jotta Suomi olisi parempi maa journalisteille, valtion pitäisi tehdä ainakin kolme asiaa: tukea mediayhtiöiden toimintaedellytyksiä, kitkeä vihapuhetta ja korjata lakeja vastaamaan nykytyöelämää. Journalistiliitto toivoo hallituksen, jos ei nykyisen niin seuraavan, tarttuvan tässä toimeen.

Nykyhallitus on myöntänyt mediatukia MTV:lle ja STT:lle, mutta koko alalle se ei ole ollut erityisen hyvä, Hanne Aho sanoo.

Esimerkiksi digitaalisten lehtien arvonlisäveroa ei ole laskettu, vaikka EU-päätös asiasta on valmistumassa.

Muutamassa maassa asiaan on tartuttu ennakoiden. Esimerkiksi Tanska pohtii korvaavansa yhtiöille digi- ja alennetun printti-alv:n eron siirtymäaikana.

Toisaalta Aho arvioi, että journalismin tärkeys on kirkastunut poliitikoille kuluvalla vaalikaudella. Se on hänen mukaansa vaatinut, ikävä kyllä, alan talousvaikeudet, vihapuheen vyöryn ja kyseenalaisen vaalivaikuttamisen muun muassa Yhdysvalloissa.

”Vasta niiden myötä meille itsestään selvä asia on alkanut upota päättäjiin”, Aho sanoo.

 

Käytännön toimia liitolla on ehdottaa koko joukko. Esimerkiksi journalisteihin kohdistuva uhkaaminen pitäisi lisätä lakiin rangaistuksen koventamisperusteeksi, eikä se saisi olla asianomistajarikos.

”Journalistin uhkaaminen ei ole vain henkilön uhkaamista, vaan myös sananvapauden ja perustuslain uhkaamista”, Aho perustelee.

Työttömyysturvalakia pitäisi muuttaa itsensätyöllistäjien eduksi niin, että päivärahan työssäoloehtoa voisi kerryttää yhdistämällä yritystoimintaa ja palkkatyötä. Liitto myös haluaisi, että se voisi edustaa freelancereita neuvotteluissa.

”Kyse on palkansaajan kaltaisessa asemassa työskentelevistä henkilöistä, joilla harvoin on mahdollisuus neuvotella palkastaan”, Aho sanoo.

Suorat ja epäsuorat tuet liitto nostaisi pohjoismaiselle tasolle.

”Digi-alv:n laskeminen on tärkein ja konkreettinen toimi, jolla saadaan toimintaväljyyttä alalle”, Aho sanoo.

Nykyhallituksen arvosana journalismin puolustamisessa voi Ahon silmissä vielä nousta, mikäli mediapoliittinen ohjelma hyväksytään kesällä. Sen odotetaan ottavan kantaa muun muassa digi-alviin.

Journalistiliiton hallitus käsitteli eduskuntavaali- ja hallitusohjelmatavoitteita 14. kesäkuuta. Seuraavat eduskuntavaalit on määrä pitää huhtikuussa.