Journalisten

Topeliuspriset hittar hem

Priset kommer att delas ut i Topelius hemstad Nykarleby söndagen 14 januari.

Mottagaren av Topeliuspriset 2018 får förbereda sig på att besöka Nykarleby. Zacharias Topelius föddes 14 januari 1818 och jubileumsåret till ära kommer priset att delas ut i Topelius hemstad, söndagen 14 januari.

”Vi har haft några år av undantag när priset delats ut i samband med seminariet Mediespråk, men enligt stadgarna ska det ske på Topelius födelsedag”, säger Rabbe Sandelin, redaktör på Svenska folkskolans vänner.

SFV står tillsammans med Finlands svenska publicistförbund bakom Topeliuspriset på 7 500 euro och syftet är att lyfta fram Topelius journalistiska gärning och samtidigt belöna en eller högst tre personer som ”ådagalagt betydande skicklighet i sitt journalistiska värv” inom finlandssvensk journalistik.

Nomineringstiden gick ut 10 december och juryn sammanträdde ett par dagar senare för att utse en pristagare.

”Det fanns gott om nomineringar och goda kandidater till priset också i år”, intygar Sandelin.