Työelämä

Koukussa käymiseen

Tuottaja Mikko Lindqvist sai haastateltavalta kolme vuotta sitten pullon kotiolutta. Nyt hän omistaa kolmanneksen panimosta.

”Eikös kotiolut ole hiivankatkuista litkua, josta menee vain maha sekaisin?” kysyi Ylen aamu-tv:n tuottaja Mikko Lindqvist kutsuessaan kolme vuotta sitten kotiolutharrastajan studiovieraaksi.

Haastattelun jälkeen harrastaja antoi Lindqvistille pullon panemaansa olutta.

”Join pullon kaverin kanssa mökillä ja olin puulla päähän lyöty: herranjumala, tämähän on yhtä hyvää kuin monet Alkon oluet.”

Niinpä Lindqvist kutsui koolle kaveriporukan ja etsi netistä ohjeet pussimäskäykseen. Se on yksinkertainen tapa tehdä olutta oikeista raaka-aineista, mutta ilman oluentekoon suunniteltuja laitteita.

Ensikertalaisilla kului kahdeksan litran valmistamiseen kymmenisen tuntia, mutta lopputulos palkitsi:

”Herranjumala, meidänkin tekemä olut oli todella hyvää.”

Pian kaveriporukka osti yhdessä noin 2 500 euroa maksavan kotipanimolaitteiston. Laitteiston suurin etu on, että päivän vaivannäöllä saa aikaiseksi lähes 50 litraa olutta.

Parasta oluen valmistuksessa on Lindqvistin mielestä käymisprosessin tarjoama jännitys, varsinkin panopäivän jälkeisenä aamuna.

”Hengitystä pidättäen seuraan aina käymisastian luona, nouseeko ilmakupla vesilukkoon ja onko käyminen lähtenyt käyntiin.”

 

Vaikka oluen paneminen vaatii kärsivällisyyttä, siinä on Lindqvistin mukaan vaikea mokata.

”Kerran kaveri mittasi vahingossa noin tuplasti enemmän humalaa kuin reseptissä neuvottiin. Ajattelin, että millaistakohan myrkkyä sieltä tulee, mutta se olikin hyvä vahva IPA.”

Usein Lindqvist muokkaa markkinoilla olevien suosikkioluidensa resepteistä omia versioitaan tai kehittää kokonaan omia reseptejä. Alkuvuodesta hän innostui testailusta niin paljon, että muutamassa päivässä syntyi 120 litraa erilaisia oluita.

”Avopuoliso joutui sanomaan äidillensä, että vähään aikaan ei voi tulla yöpymään, kun vierashuone oli täynnä käymisastioita.”

Silti panemisharrastus ei ole Lindqvistin mukaan juuri lisännyt hänen oluen kulutustaan.

”Lähinnä silloin tulee itsekin juotua, kun on vieraita käymässä. Itse tehtyä on aina kiva tarjota, oli se sitten olutta tai sämpylöitä.”

 

Pian Lindqvistin oluet leviävät huomattavasti kaveripiiriä laajemmalle. Ystävänsä kautta hän on päätynyt kolmanneksen osuudella omistajaksi 8-Bit Brewing -panimoon, jossa hän toimii sekatyömiehenä.

Toistaiseksi 8-Bit Brewing on valmistanut pieniä eriä muiden panimoiden tiloissa, mutta marraskuussa yritys sai omat laitteet. Ensi vuoden tavoite on ainakin 70 000 litraa olutta. Lindqvistin omista resepteistä tuotantoon tulee päätymään ainakin mango-olut.

”Kun innostun jostakin, innostun siitä sitten täysillä.”

Mikko Lindqvist

32-vuotias helsinkiläinen toimittaja.

Työskennellyt Ylen aamu-tv:n tuottajana vuodesta 2014 lähtien. Aloitti Ylen uutistoimituksessa vuonna 2008.

Koulutukseltaan medianomi.

Osaomistaja, sekatyömies ja hallituksen puheenjohtaja 8-Bit Brewing -panimossa. Harrastaa oluen valmistuksen lisäksi metsästystä, lenkkeilyä ja kuntosalia.