Kuolleita

Lämminsydäminen oman tiensä kulkija

Kuolleita: Niklas Herlin

Kustantaja, tietokirjailija ja toimittaja Niklas ”Niko” Herlin löydettiin kuolleena asunnostaan 10. lokakuuta Nizzassa Ranskassa. Hän oli syntynyt 18. marraskuuta 1963 Kirkkonummella.

Suorapuheinen, ystävällinen, luova, tasa-arvoinen, sananvapauden puolustaja. Näin Uuden Suomen lukijat luonnehtivat Nikoa, ystävääni ja työtoveriani. He osuvat sataprosenttisen oikeaan.

Yhteinen journalistinen taipaleemme alkoi Kauppalehdessä vuonna 1991. Oli ainutlaatuista päästä seuraamaan intohimoisen, sivistyneen ja pelkäämättömän journalistin työtä lähietäisyydeltä. Niko oli nopea ja tarkka. Kilpailussa journalistin suuresta päämäärästä, skuupeista, hänelle oli vaikea pärjätä.

Kauppalehden jälkeen Niko teki toimittajan töitä Suomen Kuvalehdessä ja Ilta-Sanomissa. Lisäksi hän kunnostautui tietokirjailijana.

Vuonna 2003 Niko perusti Teos-kustantamon. Siellä hänen ja toisen intohimoisen kulttuuri-ihmisen, Silja Hiidenheimon tiet kohtasivat tavalla, joka on jo piirtynyt suomalaisen kirjallisuuden historiaan.

Vuonna 2007 lähdimme projektiin nimeltä Uusi Suomi. Silloin Niko paalutti journalismia ja sananvapautta näin:

”Sananvapaus on tärkeä arvo. Sananvapauden käyttöön liittyy vastuu sanomisistaan. Uusi Suomi ei julkaise mitä tahansa roskaa edes sananvapauden nimissä. Näin se suojelee itseään, lukijoita ja varsinkin niitä, jotka haluaisivat käyttää sananvapauttaan väärin”.

Inhimillisenä ja osaavana omistajana Niko muistetaan myös Cargotecissa, Alma Mediassa, Koneessa ja monessa muussa yhtiössä.

Nikon viimeinen iso projekti oli kehitysvammaisille palveluja tuottavan Lyhdyn tulevaisuus, jonka eteen hän uhrasi aikaansa paljon. Työ jäi täysin yllättäen kesken, mutta Nikon henki elää hankkeessa.

Tänä syksynä Nikolle tuli 30 vuotta täyteen alalla. Tuolloin hän kirjoitti blogin, jossa muistutti, että Suomessa jokaisena vuonna valinnut suurempi sanavapaus kuin edellisenä. Hän myös kertoi kiitollisuutensa siitä, että oli saanut ”painia hyvät ja pahat ottelut” journalismin alalla.