Liitto

Miehet kertovat

Kolmikannan kulisseissa -kirja sopii mainiosti poikkeuksellisen kiinnostavan työmarkkinasyksyn taustoitukseksi.

EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen muistelee uraansa työnantajien palveluksessa. Tarinaa johdattelee mies, jolla on paljon kokemusta myös barrikadin toiselta puolelta, Journalistiliiton entinen puheenjohtaja Arto Nieminen.

Kokonaisuus kantaa nimeä Kolmikannan kulisseissa. Sivuja kirjassa on yli 300, henkilöhakemistossa nimiä lähes yhtä monta – heistä naisia 24.

Poikkeuksellisen kiinnostavan työmarkkinasyksyn taustoitukseksi Laatusen ja Niemisen kirja sopii mainiosti. Miehet kertovat, miten tähän on tultu: millaisin asetelmin ja juonin työehdoista on sovittu, kuinka lakeja on kirjoitettu eduskunnan sijasta työmarkkinapöydissä.

Neuvottelut ja vaikuttaminen on todellakin ollut, ja on isosti edelleen, miesten työtä. Kolmikannan kulisseissa naiset ovat sivurooleissa.

Keskeistä ja kestävää on koko ajan ollut Laatusen mukaan työmarkkinapolitiikka, jonka avainasioita ovat neuvottelevien osapuolten keskinäinen luottamus sekä halu ja kyky sopia. Nämä ominaisuudet ovat tänäkin syksynä koetuksella monessa neuvottelupöydässä.

Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, draamaa riittää. Salailua, julkisuuspeliä, vuotoja. Aika näyttää, kuinka nykypäivän neuvottelijat osaavat sopia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasse Laatunen ja Arto Nieminen: Kolmikannan kulisseissa Art House 2017