Liitto

Haussa pitkäpinnaiset ja rohkeat

Luottamusmieheltä vaaditaan kykyä tehdä kompromisseja, sanovat Marina Wiik ja Veera Jääskeläinen. Seuraavan kauden luottamusmiehet valitaan lokakuussa.

Kun Marina Wiik osallistui ensi kertaa tes-neuvotteluihin, hän valitsi neuvotteluhuoneesta sopivan tyhjän tuolin ja ihmetteli, miksi muut katsoivat kummastellen.

”Sitten joku huomautti, että istut väärällä puolella”, Wiik sanoo nauraen.

”En ollut ymmärtänyt, että työnantajapuoli istuu toisella puolella pöytää ja työntekijät toisella. Sellainen ajattelu on minulle aika vierasta.”

Motiivi-lehdessä toimittajana työskentelevä Wiik toimii JHL:n journalistien työhuonekunnan luottamusmiehenä. Hän on ollut tehtävässä nyt kaksi vuotta, ja sitä ennen kaksi vuotta varaluottamusmiehenä.

”Luotolta” vaaditaan sitkeyttä, pitkää pinnaa ja valmiutta kompromisseihin, Wiik sanoo.

”Välillä olen miettinyt, olenko liiankin lauhkea. Että olisinko uskottavampi, jos olisin ronskimpi tyyppi?”

 

Hyvän luoton ominaisuuksia punnitaan lokakuussa, kun lehdistö ja kustannustoimittajat valitsevat luottamusmiehet kaksivuotiskaudelle 2018–2019.

Tehtäviin on harvoin tunkua: usein ehdokkaita on vain yksi, jonka edeltäjä on suostutellut.

Wiik päätyi tehtävään työkavereidensa kannustamana. Toisaalta hän halusi lisäymmärrystä omaan työhönsä, jossa hän haastattelee usein työntekijöiden edustajia.

”Tehtävään täytyy olla omaakin kiinnostusta. Ei kannata suostua vain ollakseen kiltti kaverille”, Wiik sanoo.

 

Savon Sanomien ja viiden pienemmän lehden luottamusmiehen Veera Jääskeläisen mielestä hyvä luotto on harkitseva, keskusteleva ja aidosti kiinnostunut työpaikan kehittämisestä.

Välillä se vaatii tasapainoilua työntekijöiden toiveiden välillä. Päädytään ojasta allikkoon, jos yhden osaston saamat lisäkäsiparit ovat toiselta osastolta pois.

”Kerralla pitäisi pystyä katsomaan koko työpaikkaa”, Jääskeläinen sanoo.

Myös rohkeutta vaaditaan. Joskus luottamusmiehelle asetetaan kohtuuttomia toiveita.

”Sitten kun on se paikka, on uskallettava sanoa vastaan niin työnantajalle kuin yksittäisille työntekijöille.”

Omaa pätevyyttään epäileviä Jääskeläinen kannustaa: tietopuolella tehtävä opettaa kyllä. Hän kokee saaneensa hyvin tukea Journalistiliitosta.

”Vaikka työpaikalla siinä voi olla aika yksin, liittoon voi aina soittaa.

Lisätiedot: journalistiliitto.fi