Liitto

Työntekijät voittoon Uusi päivä -riidassa

Käräjäoikeus tuomitsi Ylen korvauksiin Uuden päivän työsopimuskikkailusta. ”Kerrankin oikeus on pienen ihmisen puolella”, maskeeraaja Tarja Seppälä sanoo.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa Yleisradion maksamaan korvauksia tv-sarja Uuden päivän kolmelle työntekijälle. Käräjäoikeuden mukaan Yle syyllistyi työsopimusten lainvastaiseen päättämiseen siirtäessään kolmikon pitkään kestäneet, vakituiset työsuhteet Aito Tehdas Oy:lle. Työntekijöille määrättiin maksettavaksi kullekin neljän kuukauden palkka sekä irtisanomisajan korvaus.

Käräjäoikeuden päätös liittyy vuoden 2014 tapahtumiin. Yle siirsi tuolloin Uuden päivän noin 130 tekijästä kaikkiaan 21:n työsuhteet Aito Tehtaalle. Yle vetosi oikeudessa siihen, että kyse olisi ollut ohjelman teknisen tuotannon liikkeenluovutuksesta Aito Tehtaalle. Käräjäoikeuden mukaan juuri mitkään liikkeenluovutuksen tunnusmerkit eivät kuitenkaan siirrossa täyttyneet. Siirretyt työntekijät eivät muodostaneet mitään toiminnallista kokonaisuutta, jolla olisi oma erillinen identiteettinsä.

Journalistiliiton lakimies Maija Raninen pitää oikeuden päätöstä merkittävänä.

”Työnantajuuden vaihtuminen ja liiketoiminnan pilkkominen on media-alalla arkipäivää. Päätös lähettää työnantajille viestin siitä, että liiketoimintaa ei voida epämääräisesti jakaa tai lopettaa, tai siirtää työnantajavastuuta kolmannelle osapuolelle, ilman että se täyttää lainmukaisia liikkeenluovutuksen tunnusmerkkejä. Periaatteellinen merkitys alalle on todella suuri”, Raninen sanoo.

Siirretyille työntekijöille siirto on ollut epäedullinen. Aito Tehdas on sitoutunut Ylen tessiin, ja tarjoaa käytännössä samat työsuhde-edut, mutta työntekijöillä ei enää ole ollut täyttä varmuutta siitä, että töitä todella on tarjolla myös sen jälkeen kun Uusi päivä vuonna 2018 lopetetaan. Päin vastoin kuin Ylelle työskennellessään, he ovat tehneet Aito Tehtaalla käytännössä vain Uutta päivää.

Raninen huomauttaa, että Uuden päivän organisaatiokaaviossa ei ole koskaan ollut erikseen olemassa teknistä tuotantoa. Lisäksi monet siirretyistä työntekijöistä tekivät teknisten sijasta luovia tehtäviä, kuten editointia tai maskeerausta.

”Klassinen esimerkki liikkeenluovutuksesta on kenkiä ja hansikkaita valmistava nahkatehdas, joka tekee liikkeenluovutuksen nahkahanskoista”, Raninen selittää.

”Silloin kaikki, jotka ovat millään tavalla tekemisissä nahkahanskojen kanssa, siirtyvät uudelle omistajalle. Siirretyt Uuden päivän työntekijät taas ovat olleet ennemminkin sattumanvarainen 21 hengen joukko.”

 

Jutun kantajiin kuulunut, Ylellä yli 20 vuotta työskennellyt maskeeraaja Tarja Seppälä kuvailee käräjäoikeuden päätöstä helpottavaksi.

”Ihan voittajaolohan siitä tuli meille kaikille. Tuntui mahtavalta, että kerrankin oikeus on pienen ihmisen puolella”, Seppälä sanoo.

”Olin jo aiemmin aikonut riitauttaa Ylen kanssa pätkätyösuhteideni ketjuttamista. Oli sinänsä helppo ja selvä päätös lähteä tässä asiassa käräjille.”

Oikeudessa todistajana kuultu Aito Tehtaan leikkaaja Maija Sutela kuuluu hänkin Yleltä Aito Tehtaalle siirrettyihin. Hän kuvailee prosessin aikaista tilannetta Aito Tehtaalla delikaatiksi.

”Yhtiössämme tehdään töitä Yleisradiolle, eikä heidän kanssaan olisi mitään halua riidellä. Mutta aika moni meistä siirretyistä oli sitä mieltä, että siirto ei mennyt sääntöjen mukaan. Nyt nähtiin, että epäilykset olivat oikeita.”

Yle on ilmoittanut valittavansa käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Sieltä päätöstä voidaan odotella noin vuoden sisällä.

Liikkeenluovutus

 

Liikkeenluovutuksella tarkoitetaan yrityksen tai liikkeen tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle.

Luovutettavan kokonaisuuden on säilytettävä siirrossa oma identiteettinsä.

Luovutettavan kokonaisuuden on oltava jo ennen luovutusta erotettavissa oleva, itsenäinen liikkeen osa.

Lue lisää aiheista: