Anna hyvän kiertää

Päin vaikeita aiheita

Susani Mahadura haluaa kertoa ihmisten todellisuudesta leimojen takana ja auttaa tajuamaan toisten kokemuksia.

”Olin ollut Yle Puheella harjoittelijana, mutta työt eivät silloin jatkuneet. Sitten tuottaja soitti ja kysyi, tulisinko Yagmur Özberkanin kanssa demoamaan uutta ohjelmaa, kun Ali ja Husu olivat lopettamassa omaansa”, sanoo Maha- dura & Özberkanin toinen toimittaja Susani Mahadura.

”En tuntenut Yagmuria, mutta googlasin heti ja laitoin hänelle viestin. Hänkin oli stalkannut minut ja kysyi, voidaanko soitella, ja pian myös tapasimme. Demopäivänä radiossa vähän ihmettelivät, kun toisilleen tuntemattomaksi luullut tulivatkin sinne bestiksinä.

Kun meidät valittiin ohjelmaan, alkoi kauhea kuhina, pystyvätkö tytöt astumaan Alin ja Husun saappaisiin, olemaan yhtä energisiä ja hauskoja. Syksy olikin paineinen, mutta joulun jälkeen helpotti, kun päätimme, että nyt ollaan Susani ja Yagmur ja tehdään sitä, mihin itse uskotaan.

Ohjelman viesti on, että olemme kaikki erilaisia mutta kuitenkin samanlaisia. Haluamme kertoa ihmisten todellisuudesta leimojen takana ja auttaa tajuamaan toisten kokemuksia. Keväällä vieraana on ollut muun muassa romaneja, maahanmuuttajanaisia puhumassa työnteosta Suomessa ja maahanmuuttaja-transnainen.

Haastateltavien löytäminen on työlästä, mutta some on hyvä apu. Ennen lähetystä on voitettava vieraiden luottamus. Lähetyksessä heitä joutuu haastamaankin, mutta jälkeenpäin moni sanoo saaneensa mukana olosta voimaa.

Olemme Yagmurin kanssa tosi erilaisia, ja se kuuluu myös lähetyksissä. Palautetta tulee siitä, että huudamme toistemme päälle, mutta kun vähensimme, tuli palautetta, onko joku hätänä. Haluamme, että lähetyksessä on rento ja hyvä meininki, vaikka välillä on tarinoita, jotka väkisin hiljentävät.

Aluksi säikähdin vihapostia, jota tulee etenkin muslimeihin ja islamiin liittyvistä aiheista. Enemmän tulee kuitenkin kiitosta. Ohjelman aiheet ovat minulle tärkeitä, ja haluan antaa kasvot niille. Kun Suomessa ei enää tarvitse keskustella siitä, kuka on suomalainen tai muutoin lokeroida ihmisiä, voin jäädä eläkkeelle ja muistella ’aikaa, kun tehtiin Yagmurin kanssa ohjelmaa’.”

Susani Mahadura, 27

Toimittaa Yle Puheen Mahadura & Özberkan -ohjelmaa Yagmur Özberkanin kanssa.

Työskentelee muutoinkin ohjelman aiheiden parissa. On muun muassa vetänyt maahanmuuttajien inspiraatiopajaa, tasa-arvokoulutuksia ja vihapuheseminaaria.

Yle Puheen Ali Show’n tuottaja.

Riitta Kalliorinteen valinta

Jouluradion toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne valitsi esiteltäväksi toimittaja Susani
Mahaduran ja hänen työnsä Yle Puheen Mahadura & Özberkan -ohjelmassa:
”Usein maahanmuuttoa ja vähemmistöpolitiikkaa käsittelevä Mahadura & Özberkan on kantaaottavuudessaan poikkeuksellista ja miellyttävällä tavalla henkilökohtaista kuunneltavaa. Arvostan sitä, että ohjelma nostaa esiin tämän ajan kysymyksiä ennakkoluulottomasti ja ihmisoikeuksia aidosti puolustaen.
Mahadura on toimittaja, jonka persoona on läsnä lähetyksessä, joka uskaltaa haastaa itseään ja on aina hyvän puolella. Aiheiden ja juttujen levityksessä kaikki jakelupinnat ovat itsestäänselvyys.”