Kuolleita

Hän toi Viron meille

Kuolleita: Ulla-Maija Määttänen.

Yleisradion toimittaja ja ensimmäinen Baltian kirjeenvaihtaja Ulla-Maija Määttänen kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen 69-vuotiaana Helsingissä 14. helmikuuta. Hän oli syntynyt Jyväskylässä 3. tammikuuta 1948.

Ulla-Maija, Molla, aloitti 1960-luvun lopulla Ylen Seinäjoen toimituksessa, josta hän siirtyi pian radion valtakunnalliseen uutistoimitukseen Helsinkiin. Sieltä tie vei televisiouutisiin ja Aamu-tv:n aamupäälliköksi.

Kun 1980-luvun lopulla alkoi näkyä merkkejä mullistuksista itänaapurissa ja tarvittiin vapaaehtoinen opiskelemaan viron kieltä – Molla ilmoittautui. Siitä alkoi hänen vauhdikas, ympärivuorokautinen työnsä Viron myllerrysten raportoijana. Hän oli kirjeenvaihtajana Tallinnassa 1991 – 1997 ja 2000 – 2001. Eläkkeelle hän jäi 2011.

Mollaa ei pidätellyt mikään, hän ei pelännyt ketään. Kun Estonia upposi, hän yritti saada Viron pelastusviranomaisia ja hallituksen jäseniä kiinni, kukaan ei vastannut. Ei auttanut muu kuin soittaa presidentti Lennart Merelle, joka vastasi ja kuuli onnettomuudesta Mollalta.

Määttänen oli tiukka ja suorasanainen ammattilainen. Hän oli myös renessanssi-ihminen ja armoitettu juhlien järjestäjä. Kesämökki Pohjanmaalla oli Mollalle rakas. Sitä hän remontoi viime vuodet huolella. Viime kesänä remontti oli valmis.