Edes päätös Pohjolan Sanomien lopettamisesta ei ole tappanut huumoria sen toimituksesta. ”Ainakin Kemin taksista löytyy töitä”, toteaa luottamusmies Matti Nikkilä.
”Koska tulee yyteet?” Tähän kysymykseen Pohjolan Sano-mien luottamusmies Matti Nikkilä on saanut vastata toimituksessaan parin viikon välein.
Viimeksi Nikkilä kuuli kysymyksen juuri ennen hiihtolomaansa. Luottamusmiehen vastaus oli: ”Ei mitään tietoa, mutta ei tässä juhlimaan päästä.”
Lomaviikolla maaliskuun alussa Nikkilän puhelin alkoi päristä. Alma Media oli päättänyt sulauttaa Pohjolan Sanomat Lapin Kansaan, käytännössä siis lopettaa 101-vuotiaan lehden.
Samalla yhtiö käynnisti Lapin lehtiensä lähes koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Uhattuina on 17 työpaikkaa.
”Yt-neuvottelut eivät tulleet yllätyksenä, mutta niiden ilmoittaminen keskellä yleistä hiihtolomaviikkoa hämmästytti. Varmaan puolet toimituksesta oli rinteessä, kun kuuli uutisen.”
Nikkilä itse oli matkalla Saksassa ja menossa lastensa kanssa eläintarhaan. Hän palasi töihin päivän etuajassa valmistautuakseen laskujensa mukaan jo kuudensiin yt-neuvotteluihinsa tällä vuosikymmenellä.
Synkän yt-historian taustalla on se, että Kemi-Tornio-alueella ilmestyvä Pohjolan Sanomat on tehnyt tappiota lähes kymmenen vuotta. Vuonna 2015 Alma Media muutti Pohjolan Sanomat Lapin Kansan aluepainokseksi. Tuolloin Pohjolan Sanomista irtisanottiin kahdeksan journalistia. Nyt heitä on jäljellä 12.
Omistajan tavoitteena on vahvistaa Lapin Kansan asemaa koko maakunnan lehtenä. Nikkilän mielestä se ei tule olemaan helppoa.
”Pohjolan Sanomat on MeriLapissa ja Tornionjokivarressa hyvin pidetty lehti, ja Lapin Kansaa pidetään Rovaniemen ja muun Lapin edustajana.”
Kemistä kotoisin oleva Nikkilä on työskennellyt Pohjolan Sano- missa koko journalistiuransa, vuodesta 2008 lähtien.
”Lehden työyhteisö on ollut niin mahtava, että se sai minut palaamaan Oulusta Kemiin, vaikka olin suunnitellut toisin. Pohjolan Sanomissa on aina kannustettu ja arvostettu muita ja heitetty paljon hyväntahtoista huumoria.”
Toistuvat yt-neuvottelutkaan eivät ole tappaneet huumoria.
”Ollaan vitsailtu, että ainakin Kemin taksista löytyy töitä, jos ei muualta.”
Se ei tosin ole pelkkä vitsi: ainakin kaksi entistä Pohjolan Sanomien toimittajaa on päätynyt taksin rattiin.
”Eivät journalistien mahdollisuudet työllistyä Pohjois-Suomessa ole kovin kaksiset.”
Nikkilä ei halua ennustaa, kokeeko joku muu maakuntalehti lähivuosina Pohjolan Sanomien kohtalon.
”Toivottavasti ei. Alueellisen ja paikallisen journalismin turvaaminen on media-alan ehkä tärkein kysymys. Ihmisten arkeen vaikuttavista päätöksistä suurin osa tehdään paikallistasolla.”
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena