Liitto

Mediahubille työehtosopimus maratonneuvotteluissa

Mediahub Helsingin työehdoista päästiin sopuun. Työaikaa pidennettiin ja työaikalisistä tingittiin.

Journalistiliitto ja Palvelualojen työnantajat (Palta) pääsivät 31. tammikuuta sopuun MTV:n uutisia tuottavan Mediahub Helsingin työehdoista.

Uudessa sopimuksessa työntekijät muun muassa pidensivät työaikaansa ja tinkivät työaikalisistä. Sopimus on voimassa taannehtivasti viime joulukuun alusta tämän vuoden lokakuun loppuun asti.

Sopimus on merkittävä, sillä se on ensimmäinen ohjelmatyön työehtosopimus MTV:n yritysrakenteen uudistamisen ja ulkoistusten jälkeen.

Ilman uutta työehtosopimusta Mediahubin työehdot olisivat määräytyneet lain perusteella.

Journalistiliiton edunvalvontajohtajan Petri Savolaisen mukaan ilman työehtosopimusta ei olisi minimipalkkoja eikä työaikaperusteisia lisiä. Myöskään työrauhavelvollisuutta ei olisi.

Savolaisen mukaan työnantaja olisi halunnut Mediahubille elokuva- ja tv-alan työehtosopimuksen, joka on eduiltaan nyt neuvoteltua heikompi. Uusi sopimus asettuu vanhan sopimuksen ja elokuva-tessin sekä lain välimaastoon.

”Mediahubilaiset tinkivät työehdoistaan. Nyt on sovittu vanhojen palkkojen säilymisestä, mutta lisät pienenevät ja työaika pitenee ja joustaa aikaisempaa enemmän”, Savolainen sanoo.

Keskimääräinen työaika Mediahubissa on Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kilpailukykysopimuksen edellyttämää edellyttämää tunnin pidempi eli 115 tuntia kolmessa viikossa.

Vanhassa MTV:n tessissä vastaava työaika oli 112, 5 tuntia. Lain mukainen työaika on 120 tuntia.

Myös Paltan työmarkkinapäällikkö Anu Sajavaara pitää tärkeänä, että osapuolet pääsivät sopimukseen.

”Tulevaisuus näyttää, miten hyvin nyt sovittu neuvotteluratkaisu auttaa varmistamaan sen, miten Mediahubin kaltainen yritys pystyy toimimaan vaativissa kilpailuolosuhteissa”, Sajavaara sanoo.

Neuvottelut kestivät poikkeuksellisen kauan, koska sopimus neuvoteltiin lähes kokonaan uusiksi ja läpikäytäviä asioita paljon. Neuvottelut alkoivat marraskuussa.