Journalismi

Laadun puolesta

Anna Leppävuori, 27, aloitti elokuussa Julkisen sanan neuvoston valmistelevana sihteerinä.

Mikä JSN:ssä houkutteli?

JSN:n tärkeä työ kiinnostaa. Itsesääntely on olennainen osa mediaetiikan toteutumista ja siitä huolehtimista, että journalismi on jatkossakin laadukasta.

 

Millaista on laadukas journalismi?

Se pyrkii kuvaamaan maailmaa sellaisena kuin se on mutta ei tee totuuden kertomisen varjolla mitä huvittaa. Se on yleisölle tehtyä ja ymmärrettävää.

 

Miltä tuntuu siirtyä toimittajasta ”virkamieheksi”?

Minulla on aina ollut paljon omia juttuaiheita ja pitää miettiä, mitä niille nyt tehdään. Toisaalta työt jatkuvat journalismin parissa.

 

Miten JSN:n linjauksiin on suhtauduttu toimituksissa, joissa olet työskennellyt?

Kyllä JSN:ää kunnioitetaan ja uskon, että toimituksilla on aito pyrkimys noudattaa Journalistin ohjeita. Se ei tule vain ulkoa vaan on myös itsekunnioitusta ja journalistisen työn kunnioitusta.

 

Mikä on JSN:n rooli mediakentässä?

Vaikka Journalistin ohjeet ovat selvät, ne vaativat usein tulkintaa. JSN miettii asioita, joita ei arjen toimitustyössä aina pystytä miettimään. JSN luo käsitystä siitä, miten journalistin pitää toimia.

 

Mikä on Suomen pahin mediaeettinen ongelma?

Asioita tehdään toimituksissa huonommin kuin pystyttäisiin tekemään, usein kiireen takia. Olen myös miettinyt haastateltavan asemaa. Moneen välineeseen tekevällä toimittajalla on suuri vastuu selittää, mihin kaikkialle juttu voi tulla.

 

Miten suhtaudut JSN:n päätösten jälkipuintiin?

Keskustelu on luonnollista, koska asiat eivät ole helppoja. Se osoittaa, että päätöksillä on merkitystä ja niitä luetaan.

 

Neuvostossakin keskustellaan kiivaasti. Vahvuutesi keskusteluissa?

Päätökset pitää valmistella huolella ja puntaroida eri argumentteja. Koska asiat eivät ole helppoja, eri näkökannat ymmärtää. Tarvittaessa osaan kuitenkin olla tiukka.

 

Kanteluiden määrä kasvaa. Mistä se kertoo?

Ihmiset ovat mediakriittisiä, ja median murroksessa tulee vastaan uudenalaisia asioita.

 

Miten työkuormasta selvitään?

On kieltämättä vaikea kysymys, miten vähät resurssit suunnataan tärkeimpään työssä, jossa mitään ei voi tehdä vasemmalla kädellä.

 

Kerrot Twitterissä, että sinua kiinnostaa orangit. Miksi?

Suuret ihmisapinat ovat kiehtovan älykkäitä ja muistuttavat käsittämättömällä tavalla ihmisiä. To do -listal-lani on käydä katsomassa niitä luonnossa.

 

Olet miekkaillut SM-tasolla. Vieläkö miekkailet?

Siitä ei voi luopua, mutta viime aikoina olen harjoitellut aika vähän. Laji on henkisesti vaativa. On vaihteeksi tuntunut hyvältä tehdä vapaa-aikana jotain muuta.

Yhteiskuntatieteiden ja filosofian maisteri Anna Leppävuori, 27, aloitti elokuussa Julkisen sanan neuvoston valmistelevana sihteerinä. Aiemmin hän on työskennellyt Kalevassa, Suomen Tietotoimistossa, Ylen aluetoimituksissa ja Nurmijärven Uutisissa toimittajana ja toimitussihteerinä. Lisäksi hän on toiminut tiedottajana Raha-automaattiyhdistyksessä. Leppävuoren gradut käsittelevät mediaeettisiä kysymyksiä.