Kuolleita

Julkkisten juhlista pohjoisnavalle

Kuolleita: Markku Johannes Lepola.

Avun pitkäaikainen valokuvaaja Markku Johannes Lepola kuoli 21. kesäkuuta 2016 Helsingissä. Hän oli syntynyt Forssassa 11. huhtikuuta 1946.

Markku oli rauhallinen ja konstailematon elämän tarkkailija. Hän aloitti kuvaamisen koulun kamerakerhossa ja kasvoi ammattilaiseksi Ateneumin iltalinjalla. Uransa alussa hän sukelsi syvälle julkkisten maailmaan. Reportaasi suomalaisen retkikunnan hiihdosta pohjoisnavalle 1984 oli Markulle pitkän uran kohokohta.

Seuraavana vuonna yhteinen matkamme johti Himalajan vuoristoon. Markku ei tyytynyt enää pelkästään kuvaamaan, vaan heitti repun selkäänsä ja auttoi retkikuntaa saavuttamaan tavoitteensa – 7  134 metriä.

Pohjoisnaparetkikunnasta tuli Markulle hyvin tärkeä ystäväpiiri. Hän ei jättänyt väliin yhtään yhteistä tilaisuutta tai kortti-iltaa, jolloin muiden panokset yleensä siirtyivät hänelle. Suvun yhteinen kesäpaikka Tammelassa oli Markulle tärkeä. Siellä hän rentoutui taimia kasvattaen, saunoen ja luontoa tarkkaillen.

Viimeisen yhteisen illallisen söimme pohjoisnavan valloituksen vuosipäivänä 20.  5.  2016. Vaikea sairaus, järjestyksessä toinen syöpä, oli jo saanut yliotteen. Markkua jäivät kaipaamaan kaksi lasta ja kaksi lastenlasta.