Journalisten

Läcka eller lobbning?

Mittmedias styrelseordförande Jan Friedman skrev ett öppet brev till kulturministern, där han pekade ut fyra statliga insatser som kunde rädda lokalpressen i Sverige.

En massiv slakt av lokaltidningar kan drabba Sverige under 2017. Tre av fyra journalister kommer att sägas upp inom mediekoncernen Mittmedia, som ger ut 28 dagstidningar i Sverige. Den hotbilden, eller plan B som Mittmedias styrelse kallat den på ett internt möte, läckte ut till Dagens Nyheter och gav mediebranschen och kulturminister Alice Bah Kuhnke en kollektiv skrämselhicka.

Det finns dock en plan A som kan verkställas om staten visar lite god vilja. Mittmedias styrelseordförande Jan Friedman var snabb att skriva ett öppet brev till kulturministern, där han pekade ut fyra statliga insatser som kunde rädda lokalpressen i Sverige. Mindre konkurrens från public service-bolagen, högre presstöd, lägre tryckerimoms och slopad reklamskatt skulle enligt Friedman göra susen.

I debatten ses läckan och det öppna brevet som ett skamlöst försök från Mittmedia att sko sig på statliga stöd, likt varvsindustrin på 1970-talet och banksektorn på 1990-talet.