Anna hyvän kiertää

Katsojalle aikaa katsoa

Suomessa paneudutaan televisio-ohjelmien visuaaliseen kokonaissuunnitteluun turhan vähän, sanoo Stugor-ohjelman tuottanut Rikard Lassenius.

”Ohjelman idea tuli veljeltäni, joka on arkkitehti. Hän kysyi, olenko miettinyt sarjaa arkkitehtien itselleen piirtämistä mökeistä, jotka ovat usein leikkisämpiä kuin tavalliset. Lähdin etsimään mökkejä ja myymään ideaa Ylelle, ja kun se eteni rahoitettaviin saakka, keräsin tiimin”, sanoo graafikko ja Stugor-sarjan tuottaja Rikard Lassenius.

”Mökkien etsimistä jatkoi toimittaja Ida Kukkapuro. Lopulta mukaan tuli muitakin kuin arkkitehtien mökkejä, koska halusimme tehdä enemmän kuin valita hienoja mökkejä. Halusimme tehdä toimituksellisesti kiinnostavaa ohjelmaa, jonka jokaisella jaksolla on draaman kaarensa ja teema, johon esitellyt mökit sopivat.

Työryhmän visuaalisia esikuvia olivat tanskalaiset arkkitehtuuriohjelmat, joissa viehättivät hitaat kamera-ajot. Ohjelmien leikkaaminen on nopeutunut, ja kaupallisilla kanavilla mietitään blokkeja, joihin ohjelmat jaetaan mainoskatkojen välissä. Stugorissa halusimme antaa katsojalle aikaa katsoa.

Hitauden vastapainoksi tarvittiin innostusta, ja mielestäni juontaja Kasper Strömman jaksaakin aidosti kiinnostua mökeistä ja niiden omistajista, vaikka sarjan vitsi onkin, ettei hän tajua mökkeilyä. Tavoitteena oli saada muutkin kuin arkkitehtuurin ammattilaiset kiinnostumaan.

Ohjelman grafiikat mökkien piirustuksista ovat minun animoimiani. Kuvauksissa olin vähemmän kuin aiemmissa töissäni, koska ’oikea ura’ löytyi nopeasti ja ne olisivat vaatineet paljon matkustamista eli rahaa. Tuottajalle kuuluu paljon myös toimistotyötä, mikä ei ole yhtään niin kivaa kuin suunnitella ja koota tiimiä.

Mikko Kelloniemi oli kuvaajaksi nappivalinta. Hän loi sarjan kuvakielen. Jaksojen jälkityöstössä paneuduimme värimäärittelyyn, jolla sarjalle saatiin yhtenäinen ilme ja tunnelma, vaikka sen osat kuvattiin kahtena kesänä, monissa eri paikoissa ja vaihtelevassa säässä.

Mielestäni Suomessa paneudutaan televisio-ohjelmien visuaaliseen kokonaissuunnitteluun turhan vähän. Usein toimittaja tekee ohjelmaa ja ottaa vapaana olevan kuvaajan. Graafikolle tulee valmiiksi leikattu ohjelma ja pyyntö: laita tähän grafiikat.”

Stugor-ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

Rikard Lassenius, 49

Graafikko, animaattori ja tuottaja.

Filosofian maisteri pääaineena kirjallisuus.

Asunut kahdeksan vuotta Berliinissä, nyt takaisin Helsingissä.

Tehnyt yrityskuvaa, nettisivuja, appeja, lehtiä, kirjoja, tv-ohjelmia, animaatioelokuvia ja musiikkia.

Sanna Vauhkosen valinta

Glorian AD Sanna Vauhkonen valitsi esiteltäväksi Rikard Lasseniuksen Onion-yhtiön Svenska Ylelle tuottaman, mökkiaiheisen Stugor-sarjan visuaalisen ilmeen.
”Kaikkien sisutusohjelmien seassa Stugor näyttää raikkaasti ja tyylikkäästi erilaisia kesänviettotapoja, jotka kelpaavat ihan sellaisenaan, ilman koristelua, muutostarvetta ja sidottuja silmiä.
Kuvaustapa on miellyttävän rauhallinen, näen esiteltävät asiat kokonaan ja kunnolla. Pohjapiirrokset ja infografiikka nivoutuvat liikkuvaan kuvaan tyylikkäästi. Kokonaisuus on hillitty ja hallittu muttei kuivakas. Visuaalinen kokonaisajattelu on hyvin onnistunut.”