Liitto

Neuvottelut kilpailukykysopimuksen soveltamisesta alkavat

Journalistiliiton yhdeksästä sopimusalasta mukaan lähtevät todennäköisesti useimmat, arvioi edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Journalistiliiton hallitus on päättänyt eri sopimusalojen työehtovaliokuntia kuultuaan, että liitto aloittaa valmistelut kilpailukykysopimuksen soveltamisesta työehtosopimuksiin.

”Kustannustoimittajien neuvottelut alkavat 15. huhtikuuta, ja lehdistön neuvottelut aloitettaneen pian 12. huhtikuuta jälkeen”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että Journalistiliiton yhdeksästä sopimusalasta useimmat ovat mukana kilpailukykysopimuksessa.

Sopimusalojen työtekijä- ja työnantajapuolten pitää käydä neuvottelut toukokuun loppuun mennessä. Keskusjärjestöihin kuulumattoman Journalistiliiton sopimusaloista osa on perinteisesti ollut kilpailukykysopimusta vastaavissa keskitetyissä työmarkkinaratkaisuissa mukana, osa ei. Esimerkiksi av-kääntäjät eivät nyt neuvottele, koska heillä tes on voimassa vuoden 2017 loppuun.

Kilpailukykysopimuksen soveltamista koskien neuvottelupöytiin tulevat työehtosopimusten jatkaminen vuodella, nollapalkankorotukset, työajan pidennys keskimäärin 24 tunnilla vuodessa sekä paikallisen sopimisen laajentaminen ja luottamusmiehen aseman vahvistaminen. Paikallisen sopimisen keskeisiä kysymyksiä on selviytymislauseke, jonka myötä yrityksen kriisitilanteessa voitaisiin esimerkiksi alentaa palkkoja irtisanomisten välttämiseksi.

Neuvottelutulokset hyväksyy Journalistiliiton valtuusto. Sen uusi, viikkoa alkuperäistä myöhemmäksi siirretty kokousaika on 26. – 27. toukokuuta.