Liitto

Hyvä talousvuosi

Journalistiliiton sijoitukset tuottivat viime vuonna 1,4 miljoonaa euroa.

Viime vuosi oli Suomen Journalistiliitolle taloudellisesti erittäin hyvä. Alustavien tilinpäätöstietojen mukaan liiton sijoitukset tuottivat viime vuonna 1,4 miljoonaa euroa. Se on lähes 300 000 euroa enemmän kuin vuonna 2014, joka sekin oli tuottoisa vuosi.

”Näin hyvä tulos on vaikea saada monena vuonna peräkkäin”, sanoo SJL:n talous- ja hallintojohtaja Helena Visti.

”Jos epävarmuus markkinoilla jatkuu, on mahdollista, että liiton sijoitustoiminta voi tulevaisuudessa yksittäisinä vuosina tuottaa myös tappiota.”

Myös SJL:n talousvaliokunnan puheenjohtaja Marko Laitala arvelee, että parhaimmat sijoitusvuodet ovat takana.

”Mikä pörsseissä menee ylös, tulee joskus alaskin. Olemme kuitenkin hajauttaneet sijoituksia eri instrumentteihin, joten se tasaa heilahteluja jonkin verran”, sanoo Tekniikka&Talouden uutispäällikkönä työskentelevä Laitala.

Talousjohtaja Visti arvioi, että keskimäärin SJL:n sijoitukset tuottavat jatkossa noin 600 000  –  800  000 euroa vuodessa. Tämän verran lisätuloja SJL tarvitsee perustoimintansa rahoittamiseen, sillä liiton kulut ovat olleet lähes koko 2000-luvun suuremmat kuin jäsenmaksutuotot.

Ilman sijoituksia SJL:n talous oli vuonna 2015 lähes 600 000 euroa alijäämäinen. Tappio oli silti pienempi kuin edellisvuonna, koska rahaa ei kulunut esimerkiksi isoihin tes-neuvotteluihin. Vuonna 2014 liiton varsinaisen toiminnan alijäämä oli yli 700 000 euroa.

Taloudellisen turvan SJL:lle tuo noin 23 miljoonan euron omaisuus, joka on sijoitettu pääosin osake- ja korkorahastoihin.

”Omaisuus antaa mahdollisuuden käyttää rahaa liiton toiminnan kehittämiseen”, Visti sanoo.

Näin Journalistiliitto myös tekee.

”Liitto on päättänyt käyttää varallisuuttaan jäsenpalveluiden kehittämiseen, jotta jäsenistö selviää vaikean ajan yli”, Laitala sanoo.

Hän korostaa, että myös liiton talouden hoidossa tärkeintä on pitää kiinni vanhoista jäsenistä ja houkutella samalla uusia liittyjiä.

”Oleellista on, että meillä on tulevaisuudessakin liitto, jolla on jäseniä. Ei ole järkevää pelkästään maksimoida varallisuutta ja sen tuottoa ja päätyä lopulta tilanteeseen, jossa liitolla on paljon rahaa, mutta vähän jäseniä.”