Anna hyvän kiertää

Enemmän kuin haastattelu

Ylioppilaslehden Oskari Onnisen henkilöjuttu Helena Erosesta sai Pekka Juntin miettimään median valtaa ja vastuuta.

”Tiesin, että lehteen tarvitaan henkilöjuttu, mutta pää oli ideoista tyhjä. Matkalla palaveriin ajattelin kaverin Facebook-päivitystä: miksi kukaan haluaa osallistua julkiseen keskusteluun? Mietin bloggareita, mutta kirjoitusten aiheet tuntuivat kiinnostavammilta kuin kirjoittajat. Melkein perillä keksin, että Helena Eronen, tietenkin! Alitajunta oli tehnyt töitä”, sanoo Ylioppilaslehden toimittaja Oskari Onninen.

”Eronen suostui haastateltavaksi heti, ja haastattelujen jälkeen tuntui selvältä, ettei hän koputtaisi nokkaansa esimerkiksi suvakkihuoraksi kutsumisesta. Hän suhtautui asioihin sopivan ei-ryppyotsaisesti, mikä on tässä tosikkojen maassa hauskaa.

Featurea on kiva kirjoittaa, koska näkökulma saa näkyä. Juttu kertoo paljon enemmästä kuin Helena Erosesta ja koskee asioita, joita olen miettinyt pitkään. Kuten sitä, miten typerässä valossa media esittää ääripääkeskustelun. Hyvien asioiden ajamiseen liittyvää populismia ei koskaan nosteta esiin. Korneintakaan idealismia ei kyseenalaisteta.

Toiseksi päätoimittajat korostavat, että olemme hyvä media, koska noudatamme Journalistin ohjeita, mutta kohu Erosen hihamerkkiblogauksesta osoittaa, miten luokatonta journalismia niidenkin puitteissa voi tehdä. Kun toimittajilla on kiire haalia ilmiöitä ja niiden ’selityksiä’ kasaan, hämärtyy se, mikä on oikeasti uutta, mikä suunnitelmallista, mikä pelottavaa ja mikä tärkeää.

Juttu on pitkä mutta itselleni aika ’tavallisen kokoinen’. Myös sen kirjoittaminen sujui tavallisesti: venytin aloittamista niin kauan kuin pystyin ja sitten rimpuilin sen kasaan. Aina menee yötöiksi, ja myöhäisyyteni saa ihmiset repimään pelihousujaan. Toisaalta aikapaineessa on tehtävä valmiimpaa, ja yritän ajatella, että joka sekunti jutun parantamiseen kannattaa.

Kirjoitan kotona, enkä edes käy toimituksessa joka päivä. Haluaisin kirjoittaa yhdeltä istumalta, mutta pitkissä jutuissa on pakko nukkua muutama tunti välissä. Kun ensimmäinen versio on kasassa, olo on voitonriemuinen. Silloin tiedän, että pahin on takana.”

Oskari Onninen, 25

Ylioppilaslehden toimittaja tähän kevääseen päättyvän kaksivuotiskauden ajan.

Kirjoittaa myös artikkeleita ja popkritiikkiä Helsingin Sanomiin ja Imageen.

Työskennellyt myös Helsingin Sanomissa, Etelä-Suomen Sanomissa ja ollut perustamassa musiikkimedia Nuorgamia.

Suuri Journalistipalkinto 2013 Yleisön suosikki -kategoriassa 11-kollektiivin ja Kaskas Median Kriisi?-projektista. Ehdolla Pienen journalistipalkinnon saajaksi keväällä 2015 Valkeen korvavaloja käsitelleestä jutusta.

Pekka Juntin valinta

Pohjolan Sanomien ja Lapin Kansan Luppo-viikonvaihdeliitteen toimittaja Pekka Juntti valitsi esiteltäväksi Ylioppilaslehden toimittajan Oskari Onnisen
4. maaliskuuta julkaistun jutun Muistatko muka hänet?.
”Juttu kertoo rääväsuisesta blogistista ja kansanedustajan ex-avustajasta Helena Erosesta. Kursailematon ja vinkeällä tyylillä kirjoitettu juttu on samalla mediakohun kriittinen ruumiinavaus, ja siksi opettavainen tarina ennen muuta journalisteille itselleen.
Juttu kertoo varoittavan esimerkin, kuinka raflaavilla klikkiotsikoilla ja median itse tekemällä tahallisella väärinymmärtämisellä voidaan saada absurdeja asioita aikaan. Juttu sai minut miettimään median valtaa ja vastuuta.”