Kuolleita

Sielunmaisema Kainuussa

Kuolleita: Eeva-Kaarina Aronen

Ärhäkkä syöpä nujersi toimittaja, kirjailija Eeva-Kaarina Arosen – tuttaville Epin – 16. joulukuuta 2015 Helsingissä. Kahden viikon päästä hän olisi täyttänyt 67 vuotta.

Hän kävi koulunsa Töölössä ja opiskeli kieliä Helsingin yliopistossa. Tuolloin hän hakeutui lehtityöhön, kääntämään sarjakuvia Ilta-Sanomille, mistä hän luontevasti siirtyi Sanomien toimittajakouluun 1975. Helsingin Sanomia hän toimitti vuoteen 2009; uutisia, lauantaisivuja ja lopuksi Kuukausiliitettä.

Epin kynä oli terävä ja älykäs. Hänen lauantainen Vastenmielisiä ilmiöitä -palstansa hurjimmillaan kuohutti, mutta myös ilahdutti. Kuukausiliitteessä Epi pääsi elementtiinsä; syntyi todellisia lukujuttuja. Unohtumaton on tarina, kuinka hän selviytyi yksinäisestä ja kylmästä kuukaudesta Kuhmossa autiosaarella kalastaen, metsästäen ja lukien – punaviinin, suklaan ja laulun avulla. Sen myötä Epistä tuli Kuhmon-kävijä. Hän teetti tervatun puuveneen päästäkseen sielunmaisemaansa, kuten hän Lentuan korpijärveä ja sen kesäistä valoa luonnehti.

Epin tarinat pitenivät lopulta proosaksi. Ensimmäinen kirja, Maria Renforsin totuus (2005), kertoi perhokalastajasta. Eläkepäivinä syntyivät Kumpulaan sijoittuva Hän joka näkee, Finlandia-ehdokas Kallorumpu ja lapsuutta valottava Edda.