Journalismi

Juha Kauppisen näköinen mies

Tutkivien toimittajien työ näkyy Talvivaara-elokuvassa.

Talvivaarasta kertovassa Jättiläinen-elokuvassa on kohtaus, jonka nähtyään Juha Kauppiselle tuli ”friikki olo”. Rupesi naurattamaankin.

Kohtauksessa elokuvan päähenkilö, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston virkamies Jussi (näyttelijä Joonas Saartamo) kaivaa Helsingin Arvopaperikeskuksessa tietoja Talvivaaran omistajista.

Kohtaus on kuin katkelma Kauppisen juttukeikasta vuonna 2010, kun hän teki Apuun yhden monista Talvivaara-paljastusjutuistaan. Jutussa tuotiin esiin muun muassa Talvivaaraan liittyviä päätöksiä tehneiden virkamiehen ja maakuntapäättäjien Talvivaara-omistuksia.

”Kieltämättä elokuvaa katsoessa tuli aika outo tunne juuri siinä kohdassa. Myös Pekka Perä on sanonut, että elokuvan Jussi on sekoitus avin virkamiestä ja minua”, Kauppinen sanoo.

Luontotoimittajana pitkään työskennellyt Kauppinen, 40, on vapaa tutkiva journalisti, joka on kirjoittanut lukuisia paljastusuutisia ja analyysejä Talvivaarasta. Kauppisen ja toimittaja Sampsa Oinaalan toimittama Talvivaara-kirja ilmestyy maaliskuussa.

Kauppinen on leimautunut Talvivaara-toimittajaksi siinä määrin, että mediassa on kirjoitettu ”Kauppisen linjasta” erotuksena elinkeinoelämän näkemyksiä painottavalle journalismille.

”Tapa, jolla elokuvaa nyt käsitellään mediassa, on ollut minulle yllätys. En uskonut, että minua tullaan haastattelemaan tästä aiheesta.”

Jättiläistä käsittelevissä kirjoituksissa ja keskusteluissa on pohdittu, onko elokuva ”totta”. Kauppinen muistuttaa sanonnasta, jonka mukaan elokuva on todellisuutta, josta on tylsät kohdat leikattu pois.

Jättiläinen kertoo paitsi tulkinnan Talvivaaran tapahtumista myös suomalaisesta korruptiosta – aiheesta, jonka Kauppinen tuntee hyvin virkamiesten kanssa käymiensä lukuisten luottamuksellisten keskusteluiden takia.

Kahden päähenkilön eli nuoren ja vanhemman virkamiehen välille on vahvasti kärjistetty todellinen vastakkainasettelu. Peter Franzenin esittämään korruptoituneen virkamiehen Raimon hahmoon kiteytyy kaikki paha, mitä virkakoneistosta löytyy.

”Tiedän, että tällainen korruption muoto on olemassa. Virkamies tietää miten hänen kuuluu toimia. Korruptio on kirjoitettu näkyväksi tähän virkamieshahmoon.”

Kauppinen toimi elokuvan käsikirjoitustiimin apuna vuodesta 2013. Työryhmään kuuluivat myös toimittaja Hanna Nikkanen ja käsikirjoitusopiskelija Anna Brotkin.

Toisinaan Kauppinen sai toimia myös ”jarrumiehenä” ettei tapahtumia dramatisoitaisi liikaa. Elokuvaväki teki kaikki sisältöön liittyvät ratkaisut itse.

”Tarina ja vuorosanat ovat käsikirjoittajan. Asiat tapahtuvat paikoin vähän eri järjestyksessä kuin oikeasti.”

Jättiläinen, Ensi-ilta elokuvateattereissa 22. 1. 2016 Ohjaus: Aleksi Salmenperä Käsikirjoitus: Pekko Pesonen