Journalisten

Språkvården på intensiven

Journalisterna i de finlandssvenska mediehusen får från årsskiftet lov att klara sig utan den kontinuerliga handledningen från de tre språkstöden.

Journalisterna i de finlandssvenska mediehusen får från årsskiftet lov att klara sig utan den kontinuerliga handledningen från de tre språkstöden. Svensk Presstjänst (SPT) har nämligen minskat språkstöden från tre till två, vilket innebär att samtliga tidningar som ingår i den finlandssvenska Mediespråksgruppen samt FNB delar på en språkvårdare, medan Svenska Yle och Schildts & Söderströms förlag delar på den andra.

”Språkvårdarna kommer att fungera endast som rådgivare nu när den dagliga handledningen upphör. Det betyder ändå inte att språkvården försämras”, tror SPT:s ordförande Patrik Stenvall.

Samtidigt har SPT utvidgat sin personalstyrka med en reporter för bevakning av Österbotten.

”Den nya reportertjänsten har nyhetsbyrån SPT kunnat tillsätta tack vare att tidningarnas ägare varit beredda att betala mera för journalistiskt innehåll”, förklarar Stenvall.

Det systematiska språkvårdsarbetet inleddes 2003, när de finlandssvenska tidningarna i samarbete med Institutet för de inhemska språken anställde två språkvårdare på deltid. SPT tog över administrationen för språkvårdstjänsterna 2007 och verksamheten har under åren utvidgats.

”Det är synd att man nu prioriterar ner språkvården, eftersom svenskan lever under ett ständigt tryck. Språkstöden har gjort ett fantastiskt bra arbete”, säger Mikael Reuter som tillsammans med Stenvall och Barbro Teir var en av initiativtagarna till samarbetet med Språkörat.

En delorsak till den aktuella förändringen är att Stiftelsen för Åbo Akademi drar sig ur det finlandssvenska språkvårdssamarbetet med hänvisning till ett beslut om att man upphör med bidrag till tredje part.

ÅA:s beslut påverkar även den årliga konferensen Mediespråk, som ordnas för fjortonde och kanske sista gången i januari 2016.

”Stiftelsen har under åren bidragit med 40 deltagaravgifter. I år har vi hittat andra sätt att finansiera seminarieprogrammet”, berättar Stenvall.

Mediespråk har lockat färre deltagare under senare år och SPT har vissa år fått bära en ekonomisk förlust.