Media-ala

Päin seinää

The Truth -elokuvaa voi suositella meille, joita journalismin lähihistoria kiinnostaa.

CBS:n ajankohtaislippulaiva 60 Minutes kertoi vuoden 2004 syyskuussa toista presidenttikauttaan tavoitelleen George W. Bushin armeija-ajoista. Ohjelman käsiinsä saamat dokumentit näyttivät osoittavan Bushin vältelleen Vietnamin sotaa eliittisuhteidensa avulla.

Deadlinen kanssa tuskaillut toimitus ei kuitenkaan muistanut todentaa papereiden aitoutta vedenpitävästi, mikä johti uutistuottaja Mary Mapesin ja ankkuri Dan Ratherin kuukausien mittaiseen julkiseen kujanjuoksuun, ja lopulta eroon.

Nyt tapahtumat on dramatisoitu James Vanderbiltin debyyttiohjaukseksi. The Truthin näkökulma on, että 60 Minutesin toimitus joutuu Bushin leirin poliittisen koston kohteeksi huolimattomuusvirheen vuoksi. Journalismin pyhä tehtävä tulee huvittavankin selväksi loppupuolen paatoksessa. Journalismikritiikki saa sijaa yllättävän vähän.

Elokuvaa voi suositella meille, joita journalismin lähihistoria kiinnostaa. Muille se on auttamatta kuivakka, kuin tavanomaista hitaampi Newsroomin jakso. On ihan hauskaa nähdä Ratheria näyttelevä Robert Redford taas raskaan sarjan journalistina. Cate Blanchett on kuitenkin Mapesina vakuuttavampi.

The Truth elokuvateattereissa