Barents Observerin päätoimittajan uhatut potkut toteutuivat. Hurjimman tulkinnan mukaan Venäjän FSB on sekaantunut juttuun.
”Minulla on ollut niin kiire vastata kaikkiin sähköposteihin ja soittoihin, etten ole ehtinyt vielä työvoimatoimistoon ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi”, Thomas Nilsen sanoo puhelimessa iloisesti, mutta vakavoituu sitten.
”Onhan tilanne ihan absurdi.”
Nilsen irtisanottiin 28. syyskuuta Barents Observer -verkkolehden päätoimittajan paikalta. Journalisti 10/2015 kertoi, että Nilseniä uhattiin potkuilla jo loppukesästä. Päätoimittajan mukaan omistajat halusivat oikeuden puuttua lehden sisältöön ja suuttuivat, kun Nilsen kertoi asiasta julkisuudessa.
Yli kymmenen vuotta Pohjois-Norjassa toiminut Barents Observer kirjoittaa arktisen alueen asioista ja seuraa esimerkiksi Venäjän energiaprojekteja Jäämerellä. Lehden omistaa Norjan Barents-sihteeristö, Norjan kolmen pohjoisimman kunnan etujärjestö, joka kertoo verkkosivuillaan edistävänsä Norjan ja Venäjän välistä yhteistyötä.
Nilsen sanoo, että taustalla on halu hiljentää Barents Observerin kriittiset jutut Venäjästä. Myös Norjan yleisradioyhtiö NRK julkaisi jutun, jossa nimetön lähde väitti Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n pyytäneen verkkolehden vaientamista.
Nilsenin esimies Stig Olsen edustaa Nordlandin kuntaa. Hän kommentoi tapausta lyhyesti sähköpostitse.
”Syy sille, että Thomas Nilsen joutui jättämään paikkansa päätoimittajana, on epäluotettava toiminta omistajaa kohtaan. Valitettavasti en voi antaa enempää tietoja tapauksesta”, Olsen kirjoitti.
Entä mitä Barents Observerille nyt tapahtuu? Paperilla näyttää, ettei mikään muutu.
Olsen kertoo aikovansa esittää, että lehti jatkaisi itsenäisellä linjallaan. Päätöksiä tehdään lokakuun lopussa.
Vaikka kunnat omistavat lehden, sen rahoitus tulee Norjan ulkoministe- riöstä. Ministeriöstä tiedotetaan, että ulkoministeri Børge Brende tukee itsenäistä ja vapaata Barents Observeria ja toivoo omistajien ponnistelevan rakentavan ilmapiirin luomiseksi.
Barents Observerin kahden toimittajan toimituksessa ollaan kuitenkin epäileväisiä.
”Päätökset tulevat liian myöhään. En näe, että voisimme jatkaa kuntien omistuksessa. Rakastamme työtämme ja haluamme jatkaa arktisen alueen uutisten ja tarinoiden kertomista maailmalle. Pohdimme nyt, miten voisimme jatkaa Barents Observerin tekemistä ilman omistajia”, virkaatekevä päätoimittaja Trude Pettersen kertoo.
Nilsen itse valmistautuu riitauttamaan irtisanomisensa oikeudessa. Norjan journalistiliitto on luvannut tukea häntä taloudellisesti oikeudenkäynnissä.
”Emme voi vain katsoa, kun työmme jälki tuhotaan”, Nilsen sanoo.
LUE: Barents Observerin kiista on ohi
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti