Anna hyvän kiertää

Tavallisen ihmisen asialla

”Aitous kiinnostaa aina. Samoin arki – minusta arki on aina kiinnostavampaa kuin juhla”, sanoo Kodin Kuvalehden toimittaja Ulla Ahvenniemi.

”Tuntuu vanhanaikaiselta ajatella, että etsisimme vähemmistöjä kertomaan elämästään vähemmistönä. Tärkeämpää on tarina, johon voi samastua ja joka koskettaa. Aitous kiinnostaa aina. Samoin arki – minusta arki on aina kiinnostavampaa kuin juhla”, sanoo Ulla Ahvenniemi, joka kirjoitti jutun pariskunnasta, jonka kaikki 17 lasta ovat muuttaneet pois kotoa.

Kaksin kotona -juttu lähti lukijan vinkistä. Kun soitin perheen äidille Kaija Lahtiselle, hän kauhisteli ajatusta lehtijutusta. Sen jälkeen lähetin hänelle kirjeen. Kirjoitin, että me tavalliset kahden lapsen äidit päivittelemme eteisen kenkäkasoja ja ajan riittämistä ja että olisi arvokasta kuulla, mitä hän 17 lapsen äitinä ajattelee kaikesta nyt, kun lapset ovat lähteneet kotoa. Lähdin siis tekemään juttua tyhjä pesä lasten jälkeen -teemasta, en lestadiolaisperheestä.

Tällaisissa haastatteluissa olen enemmän minä kuin toimittaja. Kyselen asioista toimittajana, mutta mikään lehtijuttu ei saa olla tärkeämpi kuin haastateltava. En kirjoita juttuun asioita, joita haastateltava ei juttuun halua. Sen sijaan perustelen vaikka monta kertaa, miksi jokin on tärkeä kertoa. Tämän haastattelun jälkeen Kaija sanoi, että hänen oli helppo puhua, koska olin niin tavallinen enkä hieno helsinkiläinen.

Haluan toimittajana ymmärtää haastateltavia. Se on ihan eri asia kuin samaa mieltä oleminen, myötäily tai jalustalle nostaminen. Kun teen jutun uskovaisesta perheestä, haluan ymmärtää, miten he ajattelevat ja miten se heidän elämäänsä vaikuttaa. Ja kun teen jutun ateistiperheestä, haluan ymmärtää, miten ja miksi he ajattelevat tavallaan.

Tärkeää on kysyä juuri ne kysymykset, joiden kysyminen ei ole helppoa. Samoin kysymykset, jotka tuntuvat haastateltavista kummallisilta: montako maitolitraa perheen isä Heikki toi kotiin aina töistä tullessaan? 17 litraa.

Tämä juttukeikka oli hieno, mutta niin ne usein ovat: ihmiset ovat niin kiinnostavia ja tärkeitä. Tuollaisten juttukeikkojen jälkeen on etuoikeutettu olo, että saa tehdä tätä työtä.”

Kuva: Tavallinen toimittaja. Työkierrossa Meidän Perheessä parhaillaan oleva Kodin Kuvalehden toimittaja Ulla Ahvenniemi sanoo, että esimerkiksi työttömyyden kasvusta ei tarvitse haastatella virallista asiantuntijaa vaan esimerkiksi kaupan kassaa.

Ulla Ahvenniemi, 43

Kodin Kuvalehden toimittaja vuodesta 1997.

Valmistui Jyväskylän yliopistosta journalistiikka pääaineenaan 1998.

Opiskeluaikana pätkätöissä Kodin Kuvalehdessä ja yhden kesän Länsi-Savo-lehdessä.

Vuoden 2013 aikakauslehtitoimittaja, Vuoden 2009 kirjoittava toimittaja, Sanoma Magazines Finlandin journalistipalkinto 2009.

Anna-Stina Nykäsen valinta

Luin Ulla Ahvenniemen kirjoittaman jutun siitä, millaista on pariskunnalla, kun kaikki 17 lasta ovat lähteneet kotoa. Perhe on lestadiolainen, mutta sitä ei käsitelty minään sensaationa. Siinä otteessa on oppimista.

Rakastan muutenkin Kodin Kuvalehden ”tavisjournalismia”: siellä ei tarvita muotikuviin ammattimalleja eikä henkilöjuttuihin julkkiksia. Lehden ”taviksiin” kuuluu uskovaisten lisäksi yhtä hyvin sukupuolensa vaihtaneita, konkurssin tehneitä, vammaisia, kuolevia. Se on radikaalia, kaikkien niitten kuppikakkujen keskellä nämä ovat ihan luontevasti vaan.

Lehden toimittajat Ulla Ahvenniemi, Anna Sillanpää ja Tarja Hirvasnoro tekevät aina henkilöjutuista laatudraamaa. He pääsevät lähelle ihmisiä ja kunnioittavat jokaista.