Kuolleita

Journalismin ja maltin puolustaja uutistyössä

Kuolleita: Anne Kaikkonen

Kun kuulin pitkäaikaisen työtoverini Anne Kaikkosen menehtyneen 11. heinäkuuta, tieto lamaannutti ja pysäytti. Ja kosketti syvältä. Anne oli lähtenyt läheistensä läsnä ollessa rauhallisesti huolimatta rajusta sairaudesta.

Anne kuoli niin kuin eli. Vaikka urhea taistelu syöpää vastaan sittenkin päättyi näin, hän jaksoi olla sen edessä tyyni ja vahva. Samanlainen vahvuus oli Annelle ominaista myös sinä aikana, kun opin hänet tuntemaan.

Toimituksessa, jossa luonnostaan elää vahva draaman taju, tarvitaan henkilöitä, jotka pitävät maltin mielessä ja faktat esillä. Anne oli tällainen. Samalla hänellä oli taito saada asioita aikaiseksi, innostaa muita ja huolehtia siitä, että asialliset asiat tulevat tehdyksi.

Anne oli vastuullinen. Hän kantoi huolta siitä, että Ylen uutistarjonta oli kohdallaan, uutiskilpailussa menestytään ja ennen kaikkea menestytään eettisesti ja journalistisesti validein keinoin. 

Muistan myös Annen kantaneen vastuuta siitä, että työkaverit voivat hyvin. Hänelle oli tärkeää se, että oikeudenmukaisuus toteutuu. Anne myös pyrki huolehtimaan tästä käytännössä, niin vaikeaa ja monimutkaista kuin se monissa tapauksissa onkin.

Toimittajana, uutispäällikkönä, taloustoimituksen pitkäaikaisena päällikkönä ja toimituspäällikkönä Anne suhtautui myös lojaalisti Yleisradioon. Hän vei läpi uudistuksia, joita yhtiö teki ja halusi, vaikka se ei välttämättä ole helppoa. Julkisen palvelun toiminta oli Annelle tärkeää myös arvopohjaisista syistä.

Taistellessaan urheasti syöpää vastaan Anne jaksoi pitää yllä elämäniloaan tavalla, joka ansaitsee harvinaisuudessaan lämpimän huomion. Hän kertoi taannoin iloisena pakastaneensa mansikat todeten samalla, että ei itse ole enää niitä välttämättä syömässä. Viimeisenä viikkona ennen kuolemaansa Anne kävi vielä poikiensa kanssa Lontoossa jakamassa arvokkaita hetkiä heidän kanssaan. 

Respect Anne. Vahva ja aikuinen ihminen on nyt poissa, mutta muistoasi on helppo kunnioittaa.