Media-ala

Toisinajattelija

Kuolleita: Eero Taivalsaari

Kirjailija, toimittaja, kansalaisaktivisti Eero Taivalsaari kuoli 76-vuotiaana kotonaan Helsingissä 27. maaliskuuta. Hän oli syntynyt Mikkelin maalaiskunnan Otavassa 7. tammikuuta 1939.

Omien sanojensa mukaan Taivalsaari ei kyennyt tavoittelemaan taloudellisia etuja eikä poliittisia asemia suostumalla sisintä kolhiviin kompromisseihin. ”Tienhaaroissa olen valinnut vaikeamman polun, jos se on tuntunut oikealta.”

Taivalsaari suoritti Helsingin yliopistossa filosofian kandidaatin tutkinnon, pääaineinaan Suomen historia ja yleinen historia. Hän on kirjoittanut kymmenen tietokirjaa ja lukemattomia lehtiartikkeleita.

Taivalsaari oli valtaeliitin kriitikko. Hän vastusti Suomen EU-jäsenyyttä. Eurooppa-trilogiansa ensimmäisessä osassa 1991 hän ennusti muun muassa, että ”yhdentymistä seuraa suomalaisen hyvinvointivaltion nopea rapautuminen ja luonnon tuhon kiihtyminen”.

Osuuskunta Näköpiirin organisaattorina hän toimi kulttuuri- ja mielipidelehti Näköpiirin päätoimittajana lehden koko elinkaaren ajan 1978 – 1983.

Ystävänä Eero oli hyvä ja innostava. Hänen mielenkiintonsa kohdistui mitä moninaisimpiin asioihin. Keskiössäolivat aina ihmisen hyvä ja globaali oikeudenmukaisuus.

Kirjoittaja on Taivalsaaren ystävä.